Sindikati ne idu na sastanak, spremni na štrajk: "Vlada ne želi pregovarati, već divljački i naprasno otimati"

Foto: Davor Pongračić/Cropix

U 12 SATI Ministarstvu rada i mirovinskog sustava počinju konzultacije oko smanjenja koeficijenata zaposlenih u javnim i državnim službama. Većina sindikata na smanjenje plaća ne pristaje i na sastanak ne dolazi.

Kod ministra Mrsića očekuje se dolazak tek Sindikata zaposlenih u socijalnoj skrbi, Sindikata liječnika i Sindikata zaposlenih u zdravstvu. Svi ostali iznijeli su svoje razloge izostanka. Više od 10 sindikata javnih i državnih službi koje zajedno okupljaju 150 tisuća ljudi ovu su Vladinu odluku ocijenili neprimjerenom, posebice jer im je nakon potpisivanja Temeljnog kolektivnog ugovora i dodatka bilo obećano da se u plaće i radna mjesta više neće dirati. "Ni pet mjeseci nakon što smo potpisali Vlada zadire u ionako male plaće", kaže Boris Pleša iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Učitelji pak ističu kako se s njima nikad nije pregovaralo, a na obećanja o većim plaćama samo odmahuju rukom. "To su bezobrazne laži. S nama se nikad nije pregovaralo. Oni ne žele pregovarati, već divljački i naprasno otimati", poručio je Branimir Mihalinec iz Sindikata srednjih škola.

Sindikatima je neprimjereno i da su za smanjenje plaća od 3% doznali putem medija i još jednom upozorili da to nije način na koji se vodi socijalni dijalog. Ovih će dana sjesti za stol i odlučiti kako dalje. Čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić poručuje da su spremni i za pravnu bitku. "Smanjenje koeficijenata jednostran je akt Vlade kojim se ugrožavaju socijalna i gospodarska prava i interesi zaposlenika pa na to mogu odgovoriti i štrajkom", kaže Ribić.

Vlada pak kaže - druge nema. Planirane uštede od 1,7 milijardi kuna nisu ostvarili pa je sljedeći potez umjesto otkaza - smanjenje plaća.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.