Sindikat prijavio inspekciji ravnatelja KBC-a Zagreb: Giljević je eksplicitno zaprijetio sankcijama!

Foto: Patrik Maček/Pixsell

HRVATSKI liječnički sindikat prijavio je Državnom inspektoratu - Inspekciji rada sanacijskog upravitelja KBC-a Zagreb dr. Zlatka Giljevića. Prijava je, kako doznajemo od povjerenika Sindikata Trpimira Goluže, podnijeta zbog Giljevićeve zabrane liječnicima KBC-a Zagreb da sudjeluju na sindikalnom skupu na Cvjetnom trgu u Zagrebu, održanom prošlog četvrtka. 

Sindikat, naime, drži da je sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb postupio protupravno pri čemuje prekršio najmanje dvije ustavne kategorije, pravo na mirni prosvjed i pravo na štrajk, kao i više zakonskih te podzakonskih akata.

"Sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb, ne samo da je dopisom zabranio liječnicima zaposlenima u KBC-u Zagreb sudjelovanje na sindikalnom skupu, nego im je i eksplicitno zaprijetio najstrožim sankcijama ukoliko bi ipak nazočili mirnom prosvjedu. Sindikat u svojoj prijavi ističe da je u tijeku zakoniti štrajk bolničkih liječnika te da je sindikalni prosvjedni skup na Cvjetnom trgu bio uredno najavljen svim poslodavcima, odnosno ravnateljstvima bolnica sukladno važećem kolektivnom ugovoru. Giljevićeva zabrana prosvjeda liječnicima KBC-a Zagreb jedini je takav slučaj u državi. Sindikat ocjenjuje takvo ponašanje krajnje nedopustivim. Stoga je prijava državnom inspektoratu samo prvi korak u našim pravnim postupcima koje ćemo poduzeti protiv dr. Giljevića radi zaštite temeljnih sloboda koje su zajamčene Ustavom i međunarodnim konvencijama", kaže dr. Trpimir Goluža, povjerenik Sindikata u KBC-u Zagreb. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.