Sindikat Preporod: Podržavamo štrajk i blokadu sustava, ali mu se nećemo pridružiti

Foto: Tomislav Kristo/Cropix

NAKON što su pojedini sindikati koji djeluju u državnim i javnim službama proveli referendum na kojem se članstvo izjasnilo o stupanju u štrajk , Sindikat Preporod je, također, 23. i 24. svibnja proveo izjašnjavanje članstva u 330  osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova u kojima djeluju podružnice Preporoda.

Iz  prikupljenih podataka iz 304 škole ( referendum nije proveden u 23 ustanove, a iz triju ustanova nisu  dostavljeni podaci) proistječe kako se za štrajk izjasnilo 38 posto ( 3074 članova) od nešto više od 8 tisuća članova Preporoda. Skoro 2400 članova ili 30 posto članstva se nije izjasnilo, dok se protiv štrajka izjasnilo 2560 članova ili 32 posto ukupnog članstva, priopćili su danas iz Preporoda.

"Glavno vijeće Sindikata, temeljem rezultata provedenog izjašnjavanja, odlučilo je 28. svibnja 2013. godine, kako Sindikat Preporod neće sudjelovati u štrajku najavljenom za 5. lipnja.  Spremnost samo 38 posto ukupnog članstva nikako ne jamči efikasan pritiska na Vladu. Ukoliko bi predstojeći štrajk potrajao dulje od 2 dana, te osobito ako bi od strane poslodavca bili vršeni pritisci, bilo na sudionike bilo na organizatore štrajka, Glavno će vijeće razmotriti mogućnost organiziranja štrajka solidarnosti.

Predstojeći štrajk dijela sindikata u državnim i javnim službama – opravdani je sindikalni odgovor na smanjenje plaća zaposlenim u državnim i javnim službama. Sindikat Preporod podupire sva sindikalna nastojanja koja će dovesti do rješavanja dugotrajnog spora između Vlade i sindikata koji djeluju u državnim i javnim službama", stoji u priopćenju koje potpisuje Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.