Sindikat: Država se nastavlja "igrati" s egzistencijom radnika MID-a i TIBO-a

Foto: Hina

PREDSTAVNICI Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) u četvrtak su na konferenciji za novinare u Rijeci izjavili da se nastavljaju „igre“ Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) prema radnicima tvornice Motori i dizalice 3. maj (MID), da nisu ispunjene ni obveze države prema Tvornici industrijske i brodske opreme 3. maj (TIBO) te da radnici zbog neisplate plaća dobivaju ovrhe i svojom egzistencijom plaćaju neodgovorno postupanje države.

Sindikat smatra da se u odluci CERP-a o odabiru najbolje ponude za MID ne može vidjeti tko će, odnosno, hoće li država namiriti radnička potraživanja za neisplaćene plaće, rekli su Rajko Kutlača i David Bregovac iz SIKD-a.

Podsjetili su da se država obvezala do privatizacije isplaćivati plaće. Naglasili su da im nije jasno zašto, iako je novac na računu MID-a, još nije isplaćena i druga obećana plaća, odnosno plaća za siječanj ove godine.

Zatražili su da se ta plaća odmah isplati.

Štrajk stavljen u mirovanje

Predstavnici SIKD-a rekli su također kako su od Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijskog sindikata (SMH –IS) jučer zatražili da im odgovore hoće li i dalje ustrajati na tome da se ispune sve obveze prema radnicima ili će zaključiti štrajk, koji je sada u mirovanju.


Predstavnici sindikata ocijenili su da je odnos države prema TIBO-u još gori, da država ne poštuje svoje odluke u vezi s tom tvrtkom te da je radnicima isplaćena tek siječanjska plaća..

Upravno vijeće CERP je 24. travnja prihvatilo ponudu pulskog Uljanika za kupnju dionica MID-a te odlučilo da će CERP radnicima isplatiti dvije zaostale plaće.

CERP će pozvati izabranog ponuditelja, Uljanik, na sklapanje Ugovora o prodaji i prijenosu dionica 3. maj MID u što kraćem roku, a najkasnije u roku od 60 dana.

Radnicima TIBO-a je, pak, plaća za siječanj isplaćena 1. travnja, nakon čega je i u toj tvornici štrajk stavljen u mirovanje, a proizvodnja nastavljena. Iz SMH – IS tada su ocijenili da je problem tek privremeno riješen, a da rješavanje problema privatizacije „nije na vidiku.“

TIBO i MID izdvojeni su iz Brodograđevne industrije 3. maj u postupku privatizacije te je upravljanje nad njima preuzela država, dok je Brodogradilište "3. maj" postalo dio Uljanik grupe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.