Sin ubijenog Đure Zagajskog: Prošlo je vrijeme Udbe i udbaša, odzvonilo im je

Screenshot: YouTube/DW

ROBERT ZAGAJSKI je imao 17 godina kad je njegov otac Đuro ubijen na zapovijed Jugoslavenske tajne službe u 1983. godini. U nedavnom razgovoru za dw.de, povodom prikazivanja dokumentarnog filma "Titove ubilačke postrojbe", on je rekao da dan danas ne zna što se zapravo dogodilo i da se nada kako će aktualno suđenje za ubojstvo hrvatskog disidenta Stjepana Đurekovića rasvijetliti pozadinu zločina s kojim se još uvijek nije pomirio.



Zagajski se, dakako, našao među publikom u sudnici Višeg pokrajinskog suda u Muenchenu i pred novinarima izrazio zahvalnost njemačkom pravosuđu zbog pokretanja postupka protiv pripadnika jugoslavenske i hrvatske tajne službe Zdravka Mustača i Josipa Perkovića.

"Dugo sam čekao ovaj dan, vjerovao da će biti procesuirani svi oni koji su okrvavili svoje ruke. Moj otac je jedan od onih koje je Udba mučki ubila u Muenchenu. U svojoj privatnoj istrazi otkrio sam tko je ubojica mojeg oca," rekao je Zagajski za Slobodnu Dalmaciju i dodao kako će identitet ubojice otkriti njemačkom pravosuđu.

Na pitanje boji li se i danas Udbe i njezinih produženih ruku u Njemačkoj, Zagajski je odgovorio:
"Više ne, prošlo je vrijeme Udbe i udbaša. Odzvonilo im je, otkrit će se sve njihove podvale i hladnokrvna umorstva."

Od 1967. godine do trenutka kad je pao Berlinski zid, Udba je ubila najmanje 29 ljudi na teritoriju zapadne Njemačke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.