Šibenska biskupija optužuje Ministarstvo kulture: Sve što se piše o Katedrali su laži i zlobna podmetanja!

Foto: FAH

NAVODE Ministarstva kulture koji već mjesecima ne uspijevaju dobiti dokumentaciju kako bi se utvrdilo je li zahvat unutar šibenske katedrale sv. Jakova legalno izveden, Šibenska biskupija u svom je najnovijem priopćenju nazvala "bezočnim lažima i zlobnim  podmetanjima". Sanja Šaban, pomoćnica ministrice kulture tvrdi kako postoje radovi unutar šibenske katedrale koji nisu evidentirani te da je uređena jedna prostorija za koju se ne zna je li riječ o kripti.

Miljenko Domijan predsjednik Povjerenstva za praćenje radova na katedrali Svetog Jakova rekao je za Dnevnik HTV-a da treba posebna ekspertiza jesu li radovi narušili stabilnost katedrale.

U očitovanju šibenske biskupije tvrdi da su svi radovi izvedeni uz suglasnost konzervatora te da posjeduju sve dozvole. Očitovanje biskupije prenosimo u cijelosti. 

To je bio tank za gorivo


"Što se tiče medijskih izvještaja o restauratorskim radovima na kripti šibenske katedrale a koji se u javnosti predstavljaju kao nezakonita gradnja biskupske grobnice, odgovorno izjavljujemo da su to bezočne laži i zlobna podmetanja.

Svi istraživački, konzervatorski i restauratorski radovi koji se izvode već dugi niz na katedrali izvode se pod vodstvom i nadzorom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Hrvatskoj. Sami istraživački radovi u spomenutoj kripti izvedeni su na izričiti zahtjev nadležnog konzervatora u sklopu konzervatorskih istraživanja i konstruktivne sanacije južnog zida katedrale.

Južni zid katedrale u neposrednoj je blizini ostatka izvornog gradskog bedema. Taj uski pojas zemlje između gradskog bedema i južnog zida katedrale se je u nedavnoj prošlosti koristio za potrebe grijanja katedrale i tu je bio ukopan spremnik za gorivo koji je prigodom istražnih radova uklonjen zbog dotrajalosti.

Prostor je sačuvan za "neku drugu namjenu"

Također je cijelom dužinom uz zid katedrale bio glavni ventilacijski kanal koji je topli zrak uvodio
u katedralu. Uklanjanjem spremnika i kanala koji već dugo nisu bili u upotrebi te iskopom radi istražnih radova temelja južnog zida otvoren je prostor u kojem su vidljivi ostaci južnog zida starije romaničke crkve sv. Jakova, ostaci gradskog bedema iz najjasnije 13. stoljeća te ostaci još starije građevine, koji se nalaze ispod bedema i zida romaničke crkve sv. Jakova.

Cijeli taj prostor po prijedlogu nadležnog konzervatora nje zatrpan nego je ostao prazan i sačuvan za moguću prezentaciju ili neku drugi namjenu, koja još nije u potpunosti definirana. Radovi su započeli Rješenjem Konzervatorskog odjela MK u Šibeniku izdanim 3. srpnja 2009. te su se odvijali uz stručni nadzor konzervatora te stručni nadzor ovlaštenog inženjera prema projektnoj dokumentaciji koja je sadržavala i projekt stabilnosti.

Zbog nastalih nejasnoća MK je osnovalo Stručno savjetodavno povjerenstvo za radove na obnovi katedrale sv. Jakova u Šibeniku. Povjerenstvo se sastalo 4. srpnja 2014. g. u Šibeniku, utvrdilo činjenično stanje i dalo naputke za daljnji rad na obnovi."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.