Šestorica makedonskih Albanaca osuđena na zatvor zbog sudjelovanja u nasilnim prosvjedima

Ilustracija: Arhiva

ŠESTORICA makedonskih Albanaca osuđena su u srijedu na trogodišnju zatvorsku kaznu svaki, zbog toga što su nedavno sudjelovali u nasilnim prosvjedima protiv sudske presude izrečene pripadnicima njihove etničke skupine, priopćio je sud u Skoplju.

Ta su šestorica proglašena krivima zbog toga što su bili u skupini koja je kamenjem i drugim predmetima gađala redarstvene snage pri čemu su ozlijedili više policajaca i oštetili zgradu mjesnog suda, piše u priopćenju.

Oni su 4. srpnja sudjelovali u prosvjedima protiv sudske presude šestorici pripadnika njihove etničke manjine na doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubojstva petero Makedonaca u travnju 2012., što su vlasti ocijenile "terorističkim napadom".

U tim okršajima ozlijeđeno je dvadesetak policajaca i više prosvjednika.

12. travnja 2012. trupla pet Makedonaca ubijenih hitcima iz vatrenog oružja, pronađena su pokraj jezera blizu sela Smiljkovci, sjeverno od Skoplja.

Veze Albanaca i Makedonaca obilježene su napetošću otkako je 2001. izbio sukob vladinih snaga i albanske gerile u Makedoniji koji je potrajao sedam mjeseci.

Sukob se u kolovozu 2001. završio Ohridskim mirovnim ugovorom kojim je albanska manjina dobila veća prava. Od dva milijuna stanovnika Makedonije oko 25 posto su Albanci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.