Šest godina istrage u Brodosplitu za ništa, račun milijun kuna!

Foto: Index

ŽUPANIJSKI sud u Splitu zaključio je postupak koji se posljednjih šest godina vodio protiv Predraga Čudine, bivšeg direktora Brodosplita, kojeg su sa suradnicima teretili za loše poslovanje, odnosno, štetu koja je tom prilikom nastala.

Bajiću isti dan postali sumnjivi i HDZ-ovci i SDP-ovci

Kao što je poznato, istraga protiv Čudine zatražena je isti dan kada i istraga u aferi Wessels, protiv njegovog nasljednika Gorana Vukasovića. Bilo je to u ožujku 2007. godine, otprilike godinu dana nakon što je pukao prvi glas o 4,7 milijuna dolara koji su iz Brodosplita odlepršali u Austriju preko Cipra. Austrijanci su zatražili provjeru jer se držalo da se radi o sumnjivoj transakciji. Ubrzo se pokazalo da je novac predigao broker Iceberga Drago Maček. Sumnjalo se već tada da se novac izvlačio iz splitskog škvera, no u to doba pozicija glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića još nije bila autonomna poput današnje pa je gazeći po jajima, nastojeći biti korektan koliko je to maksimalno moguće, na isti dan zatražio istragu i protiv HDZ-ovog direktora Vukasovića, ali i SDP-ovog Čudine. S jednom velikom razlikom. Afera Wessels bila je konkretna i vrlo ozbiljna, inicirana iz inozemstva, dok su se Čudini prišivali gubici u gradnji brodova, što je, kako se pokazalo tijekom istrage, imanentno hrvatskoj, ali i drugim brodogradnjama u Europi.

Forma jednakosti

To je više-manje bilo poznato i prije šest godina, no da ipak zadovolji formu jednakosti između HDZ-a i SDP-a, Bajić je protiv Čudine isforsirao istragu koja će na kraju porezne obveznike koštati solidnih milijun kuna, koliko je došlo vještvo sa dopunama. Da nije bilo štedljivog suca istrage Slavka Lozine, troškovi bi bili i duplo veći, jer su neki samo za izradu vještačenja tražili i više od dva milijuna kuna, što je splitskom sucu bilo apsolutno neprihvatljivo.

Dvije i pol godine vještaci su radili na slučaju, samo da zaključe kako se brodovi zaista grade s gubicima, potom je Državno odvjetništvo narednih godinu i pol dana smišljalo što će i kako će dalje. Koncem 2011. godine Lozina je zaključio svoj posao i poslao spis Državnom odvjetništvu na odluku. Ne zna se zašto i kako, umjesto 15 dana, odluka se čekala punih godinu dana. Lozina je koncem prošle godine dobio obavijest da Državno odvjetništvo odustaje od daljnjeg progona. Čudina je obavijest o zaključenju postupka dobio prije par dana. 

Wessels presedan

Nevjerojatan tajming, jer sutra treba svjedočiti kao svjedok na suđenju svom nasljedniku Vukasoviću u predmetu koji je "startao" na isti dan kada i njegov. Čudina će govoriti o tome što mu je bilo poznato o gradnji četiri broda za Reinharda Wesselsa. Kao što je poznato, na sjednici Nadzornog odbora u srpnju 2005. godine izbila je polemika oko pobočnih pisama, kojima su pravdane isplate put Cipra i Austrije. Čudina kaže da je to presedan i da se to nikada prije nije radilo u splitskom škveru i da je on bio protiv takvog načina umanjenja vrijednosti broda.

Interesantno je svakako da Čudini ništa nije bilo poznato o razlogu koji je obrana smislila da opravda plaćanja, tzv. "training ship concept". O tome na Nadzornom odboru nije bilo riječi, oprema za školovanje kadeta počela se spominjati tek dvije godine kasnije, kada su Vukasović, Maček i ostali stigli pred istražnog suca. Ranije koncept nisu spominjali jer se radilo o poslovnoj tajni?! Svakako je zanimljivo da u prva dva broda iz serije Wessels spomenuta oprema uopće nije ugrađena. Obrana je to opravdala izbijanjem afere.

Nedovoljna autonomnost

Premda je priča djelovala krajnje šuplje, splitska policija nije našla elemente kaznenog djela. Šef Policijske uprave Ivan Merćep za kvalitetno obavljen posao nagrađen je mjestom u ravnateljstvu, a Anto Nobilo branitelj prvookrivljenog Drage Mačeka nije krio zadovoljstvo "krajnje profesionalno odrađenim policijskim poslom".

Mladen Bajić i dalje nije imao potrebnu autonomiju te odlučuje iz istrage izostaviti HDZ-ove članove Nadzornog odbora na čelu s predsjednikom Brankom Vukelićem. Kao što je poznato, po izbijanju afere Ivo Sanader odmah je iz NO-a izbacio potpredsjednika Sinišu Poljaka, do dana današnjeg nije se saznalo zbog čega. Sanader je tvrdio zbog nesposobnosti, no Poljaka je zadržao u svim ostalim Nadzornim odborima, poput Zračne luke Pleso i Odašiljača i veza. 

HDZ-ovci iz Nadzornog odbora Bajića nisu zanimali

Bajića HDZ-ovci iz Nadzornog odbora nisu zanimali te je kompletan postupak usmjerio u sasvim drugom pravcu. Umjesto da se istraži isisavanje novca, poput Fimi-medije, Bajić je (op)teretio Vukasovića da je sklopio štetan ugovor s Wesselsom premda je imao i povoljnije ponude. Ta teza mu je prošla i optužno vijeće premda je Lars Mossberg, vlasnik Marinvesta, sudu tijekom istrage naveo da nije slao ponudu, nego se samo raspitivao za mogućnosti gradnje brodova. Koliko je poznato, nešto slično su kazali i ljudi iz tvrtke Scorpio.

Skupa juha

Izostavivši političku polugu iz slučaja, Bajić je zapravo "ubio" bilo kakve izglede da išta napravi sa slučajem Wessels. Tada je još morao paziti da ne kukurikne pa da ne završi u loncu, kako je to sasvim ispravno zaključio predsjednik Ivo Josipović. Juhica će, istina, ispasti malo skuplja. Ako Vukasović i ostali uspiju izvući oslobađajuću presudu, milijunu iz istrage protiv Čudine, trebat će pribrojiti još koji kada na naplatu stignu računi iz afere Wessels. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.