Separatisti zauzeli zračnu luku kraj Donecka, granata pogodila autobusno stajalište i ubila 13 osoba

Screenshot: YouTube (BBC)

PRORUSKI separatisti preuzeli su kontrolu nad zračnom lukom u Donecku te su pritom ubili više desetaka ukrajinskih vojnika.

"Obrana zračne luke, koja je opkoljena još od rujna, postala je simbol ponosa za Ukrajince, a okupirani vojnici ovjekovječeni su kao "kiborzi", piše Kijev post.

Ukrajinci su planirali ofenzivom otjerati separatiste od zračne luke, no oni su se povukli u nju i zauzeli prvi i treći kat dok je ukrajinska vojska držala drugi kat terminala. Ukrajinske snage uspješno su branile drugi kat, no kada se srušio strop iznad njih smrtno je stradalo nekoliko vojnika. Neki su nakon toga uhvaćeni od strane separatista dok su drugi pobjegli.

"Danas je u zračnoj luci ubijeno 37 dragovoljaca. Mnoge su dokrajčili čečenski gadovi. Oprostite nam braćo. Borili smo se najbolje što znamo. Heroji nikada ne umiru", napisao je na Facebooku Vladimir Sergejev, jedan od dobrovoljaca.

Na društvenim mrežama pojavile su se informacije da su u preuzimanju zračne luke sudjelovali ruski vojnici i ruska vojna oprema, no te informacije nisu potvrđene.

Granata pogodila autobusno stajalište u Donecku

Trinaest osoba je poginulo u četvrtak ujutro u Donecku kada je u bombardiranju grada, koji je do sada uglavnom bio pošteđen borbi, jedna granata pogodila trolejbus, izjavio je za AFP dužnosnik gradskih vlasti Ivan Prihodko.

"U trolejbusu je poginulo 12 ljudi, a jedna je osoba izgubila život u vozilu koje je prolazilo u samoj blizini", kazao je pripadnik službe za izvanredna stanja. U tom je napadu, kako se doznaje iz istog izvora, desetak osoba ranjeno.

Lavrov: Napad na trolejbus je ukrajinska provokacija koja ugrožava mirovni proces

Rusija je u četvrtak optužila ukrajinsku vojsku za granatiranje trolejbusa u Donecku u kojemu je poginulo trinaest civila nazvavši ga "grubom provokacijom", dan nakon poziva njemačkog, francuskog, ruskog i ukrajinskog ministra vanjskih poslova na mir.

"Smatramo taj izgred zločinom protiv čovječnosti, grubom provokacijom koja potkopava mirovni proces u ukrajinskoj krizi", upozorio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u priopćenju, optuživši "ukrajinske snage".

Nazivajući pogibiju trinaestero civila "gnusnim zločinom", ruski ministar je ocijenio da je "jasno kako ljudske žrtve neće zaustaviti ratne planove Kijeva i njegovih pokrovitelja u svijetu".

"Zahtijevamo da se odmah provede istraga o zločinima počinjenim u Donecku, uz sudjelovanje predstavnika OESS-a", Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, zatražio je Lavrov kako bi se "spriječila besmislena pogibija civila".


Nešto ranije Kijev je pak optužio proruske separatiste za granatiranje, a ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je rekao da odgovornost snosi Moskva koja ih podupire.

Dvadesetak ukrajinskih vojnika, zarobljenika proruskih separatističkih pobunjenika, grubim povicima dočekali su gnjevni stanovnici dok su iz zračne luke u Donecku išli prema mjestu na kojemu je pogođen trolejbus.

Okružilo ih je desetak stanovnika Donecka a s prozora okolnih zgrada gađali su ih komadima stakla i raznim predmetima, izvijestio je novinar AFP s terena.

Po službenim podacima, u posljednja je 24 sata u Ukrajini poginula 41 osoba, među kojima 13 civila u napadu na trolejbus, kao i deset ukrajinskih vojnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.