Separatisti srušili ukrajinski teretni avion: "S njima se bore i časnici ruske vojske"

Foto: Hina

TERETNI zrakoplov ukrajinske vojske srušili su u ponedjeljak proruski pobunjenici na istoku Ukrajine, objavila je služba za tisak samoproglašene "Narodne Republike Luhansk". Nakon što je zrakoplov bio pogođen, tri padobrana pojavila su se na nebu i počela je operacija potrage za posadom, rekao je isti izvor.

Ukrajinski vojni glasnogovornik rekao je za agenciju AFP da su izgubili kontakt sa zrakoplovom AN-26 koji je nadlijetao Luhansk. Kontakt je izgubljen u 12,30 (11,30 po srednjoeuropskom vremenu) i operacija potrage je u tijeku", rekao je glasnogovornik ukrajinske "protuterorističke operacije" Vladislav Seleznjev.

Nije poznato koliko je točno bilo članova posade u zrakoplovu koji može prevoziti do četrdesetak osoba.

Pokrajina Luhansk i susjedna joj Donjeck na istoku Ukrajine poprište su sukoba između ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika. Pobunjenici su dobro naoružani i 14. lipnja poginulo je 49 ljudi iz ukrajinskog vojnog zrakoplova što su ga separatisti srušili blizu zračne luke u Luhansku.

Kijev kaže da je zrakoplov oboren raketom iz Rusije

Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je u ponedjeljak da je ukrajinski zrakoplov AN-26, koji je sudjelovao u vojnoj operaciji protiv proruskih pobunjenika, oboren raketom koja je "vjerojatno" ispaljena s ruskog teritorija.

Članovi posade vojnog teretnog zrakoplova bili su u kontaktu s vojnim stožerom, rekao je ministar Valerij Heletej.

Nije naveo ima li žrtava niti njihov broj, ali je glasnogovornik vojske na upit može li potvrditi je li tko preživio odgovorio "ne".


Glasnogovornik Vladislav Seleznjov rekao je da je u tijeku akcija spašavanja uz granicu s Rusijom, jugoistočno od grada Luhanska koja je bila poprištem žestokih borbi s pobunjenicima.

Heletej je rekao da je zrakoplov letio na visini od 6,500 metara, pa nije mogao biti oboren oružjem koje koriste separatisti.

"Dakle, zrakoplov je oboren snažnim raketnim oružjem koje je vjerojatno ispaljeno s teritorija Ruske Federacije", istaknuo je.

Služba za tisak samoproglašene "Narodne Republike Luhansk" objavila je ranije da su zrakoplov srušili proruski pobunjenici na istoku Ukrajine i da traje potraga za posadom.

"Ruski časnici bore se sa separatistima"

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko optužio je u ponedjeljak ruske vojne časnike da se bore zajedno sa separatistima na istoku zemlje i da se koriste novorazvijenim raketnim sustavom protiv vladinih snaga u Ukrajini.

Porošenko je govorio na izvanrednom sastanku svojih šefova sigurnosti nakon vikenda obilježenog ukrajinskim zračnim udarima na pobunjeničke položaje blizu granice s Rusijom i optužbama Moskve da je Kijev ubio jednog Rusa u prekograničnom granatiranju. "U protekla tri dana korišten je novi ruski raketni sustav protiv oružanih snaga Ukrajine", rekao je Porošenko na sastanku.


"Informacija je potvrđena da ruski časnici sudjeluju u vojnim operacijama protiv ukrajinskih snaga", kazao je Porošenko i dodao svojim optužbama na račun Moskve ulazak teške vojne opreme u zemlju iz Rusije. Ukrajinske snage sada su pod izložene napadima novog ruskog raketnog sustava i morat će promijeniti taktiku na granici kako bi pojačale sigurnost granice i zaštitile tamošnje stanovništvo, ustvrdi je Porošenko ne navodeći pojedinosti.

Ranije u ponedjeljak vojni glasnogovornik u Kijevu izjavio je da Rusija gomila snage na granici s Ukrajinom i da separatisti uz potporu ruskih "plaćenika" otvaraju vatru na ukrajinske graničare u pokušaju da uvedu oklopna vozila u zemlju. "U posljednja 24 sata primijećeno je razmještanje (ruskih) postrojbi i vojne opreme preko granice u Sumiju i Luhansku. Ruska Federacija nastavlja gomilati vojnike na granici", rekao je novinarima glasnogovornik Andrij Lisenko.

Kremlj: Rusija ne planira ciljane napade na Ukrajinu

Kremlj je u ponedjeljak opovrgnuo pisanje ruskog lista da službena Moskva razmatra mogućnost "ciljanih napada" na ukrajinski teritorij pošto je u granatiranju ruskoga pograničnog sela u nedjelju poginula jedna osoba.


"Naše strpljenje ima svoje granice", rekao je za list Kommersant izvor blizak Kremlju dodavši kako "nije riječ o bilo kakvoj akciji širokih razmjera, već o ciljanim i preciznim napadima na položaje s kojih se granatira ruski teritorij".

Isti izvor tvrdi da Moskva "točno zna odakle su granate ispaljene", prenosi Kommersant.

Glasnogovornik Kremlja te je navode opovrgnuo.

"Informacije prema kojima Rusija razmatra mogućnost napada nemaju nikakva smisla i potpuno su nerealne", rekao je za agenciju Bloomberg Dmitrij Peskov istaknuvši kako "Rusija ne razmatra nikakve napade na Ukrajinu".

U nedjelju je rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo da je u granatiranju ruskog pograničnog gradića u regiji Rostov smrtno stradao ruski državljanin i da su ozlijeđene dvije žene.

Moskva je odmah upozorila Kijev na potencijalne nesagledive posljedice.

Ukrajinski borbeni zrakoplovi u subotu su bombardirali položaje proruskih separatista duž duge bojišnice na istoku, u blizini ruske granice, zaoštravajući sukob koji traje tri mjeseca.

Ukrajinci brzo napreduju, vratili aerodrom u Luhansku

Ukrajina je priopćila u ponedjeljak da su njezine snage okončale pobunjeničku blokadu strateške zračne luke u Luhansku na istoku zemlje u vrijeme dok razmjenjuje optužbe i prijetnje s Rusijom glede povreda zajedničke granice nakon što je tijekom vikenda došlo do žestokog sukoba, javljaju svjetske novinske agencije.


Ukrajinska vojska je priopćila da su njezini borbeni zrakoplovi nanijeli velike gubitke proruskim separatistima u zračnim udarima na položaje pobunjenika, uključujući konvoj oklopnih vouzila za koji Kijev kaže da je prešao granicu iz Rusije. Ured ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka je priopćio da će Kijev u ponedjeljak prezentirati međunarodnoj zajednici dokaze upada iz Rusije. Istodobno, Rusija vrši pritisak na Kijev zbog smrti jednog Rusa kojega je, kako navodi, ubila ukrajinska granata koja je pogodila stambeno područje u ruskom pograničnom gradu.

NATO: Od 10.000 do 12.000 ruskih vojnika na granici s Ukrajinom

Rusija je pojačala svoje snage na granici s Ukrajinom i sada ih ima između 10.000 i 12.000, objavio je u ponedjeljak vojni dužnosnik NATO-a.

Rusija je ranije ove godine povukla većinu od 40.000 vojnika uz granicu, ostavivši manje od 1000. No, otad stalno gomila snage, rekao je časnik koji je želio ostati neimenovan.

"Procjenjujemo da ih je sada u tom području između 10.000 i 12.000... Samo prošlog tjedna uočili smo kretanje nekoliko postrojba prema granici", dodao je časnik.

U znak dobre volje rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je pozvalo promatrače Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) na dva granična prijelaza s Ukrajinom.


"U vezi s pogoršanjem stanja u regiji gdje Kijev provodi vojnu operaciju na jugoistoku Ukrajine, ruska strana je u znak dobre volje i ne čekajući prekid vatre pozvala promatrače OESS-a na granične prijelaze na rusko-ukrajinskoj granici", priopćio je ruski MVP.

Rusija prijeti

Ukrajinci su demantirali da se radi o njihovoj granati. Međutim, ruski list Kommersant objavio je u ponedjeljak da Moskva razmatra mogućnost "ciljanih udara" u znak odmazde. Pozivajući se na izvor blizak Kremlju, Kommersant piše da Moskva "točno zna otkuda su izvedeni napadi". "Naše strpljenje ima granice", rekao je izvor dodavši da Rusija neće poduzeti akciju velikih razmjera nego da će to biti "isključivo ciljani i selektivni napadi na položaje s kojih su izvršeni napadi na ruski teritorij". Pojačana vojna aktivnost i prijetnja Rusije "nepovratnim posljedicama" nakon prekograničnog granatiranja predstavlja oštru eskalaciju tromjesečnog sukoba između ukrajinskih snaga i separatista koji su uspostavili "narodne republike" na istoku zemlje i koji kažu da se žele pridružiti Rusiji.

Porošenkov ured navodi da su ukrajinske snage uz potporu zrakoplova probile pobunjeničke položaje oko zračne luku u Luhansku i okončali pobunjeničku blokadu. Gradonačelnik Luhanska izjavio je u ponedjeljak ujutro da su u pucnjavi ubijena tri civila, a da je 14 ranjeno u posljednja 24 sata, javlja agencija France Presse.

Glasnogovornik tzv. Narodne republike Luhansk kazao je da je 30 speratističkih boraca ubijeno u ukrajinskoj vatri na selo Oleksandrivka, prenosi ruska agencija Interfax. Separatisti su u ponedjeljak evakuirali autobusima oko 200 stanovnika Donjecka preko ruske granice na područje Rostova.


Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.