Šef lokalnog DIP-a i načelnik Orebića zajedno pregledavali glasačke listiće iz prvoga kruga?

Foto: Željko Hajdinjak/Cropix

ČLAN stalnog sastava Državnog izbornog povjerenstva u Općini Orebić, Donko Bakalić, i dosadašnji načelnik Općine i kandidat u drugom krugu Tomislav Jurjević uhvaćeni su danas u "neformalnom druženju", okruženi mnoštvom papira nepoznata sadržaja koje su iščitavali u Orebiću u sjedištu Državnog izbornog povjerenstva, javlja Dubrovački dnevnik.

Nepotrebno je naglašavati kako se u tom prostoru nalaze svi tajni podaci o glasanju 19. svibnja, glasačke kutije i glasački listići. Nepotrebno je naglašavati i kako je Državno izborno povjerenstvo neovisno državno tijelo, čiji su članovi dužni svoju funkciju obavljati časno i nepristrano.

Druženje kandidata u sjedištu DIP-a

"Došli smo u zgradu Općine, gdje je sjedište Povjerenstva, sasvim slučajno kako bismo predali financijsko izvješće, s obzirom na to da je zadnji rok za predaju. Nisu nam se nadali, budući da je već bilo 15,30, odnosno sam kraj radnog vremena. Imali smo što vidjeti. Stalni član Povjerenstva Donko Bakalić tamo je sjedio s načelnikom Općine i kandidatom za drugi krug Tomislavom Jurjevićem. Zatekli smo ih kako zajednički iščitavaju neke papire", rekla je za Dubrovački dnevnik Marija Mrgudić, nositeljica nezavisne liste i kandidatkinja za načelnicu Općine na izborima 19. svibnja.

Ova današnja zatečena nepravilnost, u najblažem smislu riječi, samo je jedna od brojnih koje su se dogodile u Orebiću, a koje su već prijavljene Državnom izbornom povjerenstvu Dubrovačko–neretvanske županije.

"Tražimo reviziju rezultata!"


Zbog svega zatečenog, kandidatkinja za načelnicu u prvom izbornom krugu Marija Mrgudić i članica kandidacijske liste grupe birača "Zajednica sretnih ljudi" Alda Marina Kerševan podnijele su danas Zahtjev za promjenom općinskog izbornog povjerenstva i reviziju izbornih rezultata.

"Postoji osnovana sumnja pogodovanja jedne strane pomoću predaje tajnih izbornih informacija, time se baca sjena i na sve dosadašnje rezultate prvog kruga. Blagovremeno smo obavijestili i predsjednicu izbornog povjerenstva gosp. Čurković, koja je minimizirala naše primjedbe. Zahtijevamo da se hitno obavi istraga, ustanovi i sankcionira odgovorne u izbornom povjerenstvu i zamjene isti prije drugog kruga izbora. Poslije svega navedenog smatramo reviziju izbornih rezultata neophodnom," navodi se u podnesenom Zahtjevu.

Kako doznaje taj portal, članovi biračkih odbora, predsjednik, dopredsjednici u Orebiću već godinama su na istim mjestima, a uz to su iz istih sela. Provjereni kadrovi, navodno, glavni su osigurač zbog kojih u Orebiću za vrijeme lokalnih izbora pojedincima uopće nije potrebna kampanja, koje ni ove godine nije bilo. U Orebiću je, izgleda, potrebno samo znati tko gdje glasa, koga nema, tko je na moru, tko je čiji čovjek od povjerenja. Rezultat uz takvu kontrolu ne može izostati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.