Šef britanske opozicije o stranim radnicima: Za Hrvate nakon ulaska u EU treba uvesti sedmogodišnju kontrolu!

ŠEF britanske opozicije i Laburističke stranke Ed Miliband u opširnom je intervjuu britanskom Guardianu o politici prema zapošljavanju imigranata iz Istočne Europe spomenuo i Hrvatsku.

U intervjuu je priznao da je Laburistička stranka, dok je bila na vlasti, olako shvatila taj problem i animozitet domaćih radnika prema stranima, nazivajući ih tek predrasudama. Također je rekao da je laburistička vlada dopustila prevelik ulazak imigranata iz Istočne Europe na britansko tržište rada, ukidajući prerano kontrole mlađim zemljama EU-a, poput Poljske. Time je najavio određene promjene u stavovima svoje stranke prema imigrantskim radnicima, promjene koje bi mogle utjecati i na zapošljavanje hrvatskih radnika u Velikoj Britaniji nakon ulaska u EU.

Rekao je da bi vlada trebala uvesti promjene u zakon o zapošljavanju imigranata tako da agencije za zapošljavanje ne mogu. čak ni neformalno, favorizirati jeftiniju stranu radnu snagu.

Njegov je prijedlog da se u sektorima u kojima je uočen problem vezan uz previše imigrantskih radnika donese odluka da svaki srednji i veći poslodavac koji zapošljava više od 25 posto stranih radnika, što je duplo više od postotka imigranata u čitavoj britanskoj populaciji, treba obavijestiti njihov zavod za zapošljavanje, Jobcentre Plus.

Otvoreniji laburisti traže sedmogodišnju kontrolu zapošljavanja hrvatskih imigranata u Britaniji

Miliband ima više prijedloga za rješavanje problema. Među njima su uvođenje sankcija agencijama za zapošljavanje koje objavljuju oglase za poslove namijenjene isključivo imigrantima, objavljivanje upozorenja u slučaju da neke grane industrije zapošljavaju neproporcionalan broj imigranata, duplo povećanje globe poslodavcima ako isplaćuju plaće niže od minimalne dopuštene te neotvaranje granica za radnike iz novih zemalja Europske unije, poput Hrvatske.

Kasnije u tekstu detaljnije je objašnjen ovaj posljednji prijedlog u kojemu piše da Laburistička stranka, između ostaloga, predlaže da se za "buduće članice EU-a, kao što je Hrvatska, uvedu maksimalne prijelazne kontrole, i to u trajanju od sedam godina".

Podsjećamo, Laburistička je stranka načelno mnogo otvorenija za podržavanje svih radničkih prava, pa i zapošljavanje imigranata, dok Konzervativna stranka, koja je trenutno na vlasti, ima nešto strožu retoriku prema politici zapošljavanja jeftinije strane radne snage u Velikoj Britaniji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.