Sanitarna inspekcija prijeti ukidanju starih običaja: Nema "Licitacije nogica" ni "Moslavačke brašnjače"

Foto: bjelovarac.hr

OVE GODINE se nisu održale tradicijske priredbe 'Licitacije nogica' u Ivanskoj ni 'Moslavačke brašnjače' u Čazmi, ove godine nije bilo. Razlog je što je sanitarna inspekcija najednom odlučila provoditi zakon koji je na snazi već godinama.

Kako i oni ne bi ostali bez svojih tradicionalnih običaja pripadnici nacionalnih manjina Bjelovarsko-bilogorske županije odlučili su se prilagoditi zakonu. Organizirali su tečaj i polaganje higijenskog minimuma u Grubišnom Polju, potvrđuje Šandor Toth predsjednik županijske Koordinacije nacionalnih manjina.

"Mi na drugi način ne znamo raditi tradicionalna jela nego onako kako su se spremala prije 150 godina. Najčešće se to radilo na otvorenoj vatri i vani. Ne smatramo da je to udarac na nas, na zajednicu ili bilo koju od tih udruga. Ulazimo u Europsku uniju 1. srpnja i ako želimo biti uljuđenoj zajednici, onda se moramo tako i ponašati", rekao je Toth

Međutim, to je ujedno je i veliki trošak.

"Sam tečaj košta 350 kuna po sudioniku i sanitarni pregled idućih 300 kuna. Na pregled treba ići dva puta. Prvi košta 300, a drugi 150 kuna", ističe Toth.

Županijski pak Česi snalazili su se do sada na razne načine, unajmljujući za razne prigode osobe s certifikatima i naglašavaju da to nije jedini problem. Tu je i plaćanje ZAMP-u, kao i obvezno vođenje knjiga. Sve to dovodi do bojazni da će zbog financijskih izdataka trpjeti aktivnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.