Saborski odbor raspravljao o izvješćima za aferu "Nadzor"

U SABORU je održana druga sjednica Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost o aferi "Nadzor". Nakon što su jučer raspravili izvješća nadležnih tijela, članovi Odbora danas su razgovarali s njihovim predstavnicima.

Iza zatvorenih vrata od jutra su trajali razgovori s predstavnicima ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, OTC-a i ravnateljstva policije. Više od toga novinari nisu mogli saznati. "Jučer smo rekli: zaključak je Odbora da dok traje rad neće biti izjava. Vi isto tako znate da su zaštićena imena djelatnicima službi. Prema tome, nije red da ih i znate", rekao je predsjednik Odbora Miroslav Tuđman.

Kod Odbora su svoje izjave dali Petar Mišević, bivši ravnatelj Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost koji je smijenjen odmah nakon izbijanja afere, ravnatelj policije Vlado Dominić, v.d ravnatelja OTC-a Mate Botica te načelnik kriminalističke policije Vitomir Bijelić.

Nakon današnjih razgovora sljedeći korak je nadzor nadležnih institucija, što je još jučer najavio Tuđman. "Mi moramo sagledati cjelokupnu situaciju, zakonsku regulativu i sve ostalo. Taj postupak je otvoren, a nismo govorili o rokovima u kojima treba to završiti", istaknuo je Tuđman.

Inače, u Saboru je danas održana i tematska sjednica Odbora za pravosuđe o izvješću Europske Komisije o spremnosti Hrvatske za članstvo u Uniji s naglaskom na poglavlje pravosuđa. "Ovo je do sada izvješće u kojem se pravosuđe spominje u najmanjoj mjeri od svih izvješća, u kojem su postavljene određene naznake što treba napraviti koje su vrlo čvrste i precizne i koje smo već dijelom ispunili, a ono što nismo ćemo ispuniti", pojasnio je resorni ministar, Orsat Miljenić te dodao.

Antoliš: Grgićev komentar nije stav Vijeća

"Ograđujemo se potpuno od izjava koje su neki članovi Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija dali medijima vezano za aferu 'Nadzor'", rekao je u Saboru predsjednik tog Vijeća Krunoslav Antoliš.


Član Vijeća, Zoran Grgić je podsjetimo, prošlog tjedna komentirao smjenu ravnatelja Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Petra Miševića, a Antoliš je danas napomenuo kako to nije službeni stav Vijeća.

"Uz suglasnost Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, ja kao predsjednik Vijeća, izvješćujem vas da Vijeće nije do današnje sjednice raspravljalo niti donosilo zaključke o spomenutoj tematici. Vijeće sukladno postojećim zakonskim okvirima nema zakonsku ovlasti procjenjivati, a kamoli ocijenjivati zakonitost postupanja policije, državnog odvjetništva, Operativno- tehničkog centra na nadzor telekomunikacija te za politički odgovornost prozivati ministra u Vladi Republike Hrvatske", poručio je Antoliš.

"Najbitnije od njih su donošenje novog paketa ovršnih zakona što je riješeno te velik broj neriješenih sudskih predmeta na čemu se radi", zaključio je Miljenić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.