Sabor potvrdio Josipa Leku za novog predsjednika: "Svoju ulogu vidim kao zapovjednik broda na linijskoj plovidbi"

SABOR je dobio novog predsjednika. Jednoglasno je sa 123 glasa "ZA" izabran Josip Leko, dosadašnji potpredsjednik i obnašatelj dužnosti predsjednika. U svome obraćanju Leko je istaknuo da je dugo u Saboru, da ima iskustvo ali preuzimanjem dužnosti predsjednika zaista osjeća odgovornost.

"Svoju ulogu vidim kao zapovjednik broda na linijskoj plovidbi s time da moram paziti da svi putnici, svi članovi posade ostvare svoje interese kako bi brod na kraju mandata došao do svog cilja, a to je bolji život građana Hrvatske", rekao je Leko i obratio se saborskim zastupnicima: "Od vas kolegica i kolega zastupnika očekujem pomoć, očekujem toleranciju, usuglašavanje stavova ne radi mene, nego radi našeg općeg i zajedničkog društvenog interesa i društvenog dobra", istaknuo je Leko.

Sabor je, također jednoglasno izabrao novu potpredsjednicu Sabora, to je SDP-ova Dragica Zgrebec.

Oporba s velikim očekivanjima od novog predsjednika Sabora

I oporba ima očekivanja od novoizabranog šefa Sabora Josipa Leke. HDZ-ov veteran i nekadašnji šef Sabora Vladimir Šeks uvjeren je da će Leko raditi izvrsno dok laburist Dragutin Lesar očekuje da će novi predsjednik nastaviti stopama prethodnika.

"Mislim da je on izvrsna osoba, izvrstan političar, smiren, razborit čovjek s puno iskustva i da će on na najbolji mogući način obnašati dužnost predsjednika Sabora", rekao je Šeks.

"Ono što je za nas iz oporbenih redova bitno, da otvaranje rasprave, uvrštavanje u dnevni red i otvaranje rasprave o našim prijedlozima bude po redoslijedu predaje i događanja, a ne stavljanje na kraj dnevnog reda. Nadam se i nastavku jednog tolerantnog odnosa, držanja mira u sabornici, kojeg je kao novo pravilo nametnuo pokojni predsjednik Šprem", istaknuo je Lesar.

Čekala se tek formalna potvrda u sabornici

Posljednjih mjeseci Leko je kao obnašatelj dužnosti predsjednika mijenjao Borisa Šprema, od kojeg se Hrvatska oprostila prošli četvrtak uz najviše državne i vojne počasti. O Lekinom izboru u SDP-u nije bilo dvojbe, pa se čekala tek formalna potvrda u sabornici.

Šef kluba zastupnika Igor Dragovan jučer je nakon sastanka najavio: "S koalicijskim partnerima ćemo Hrvatskom saboru za izbor novog predsjednika predložiti kolegu Josipa Leku. Isto tako ćemo zajedno s koalicijskim partnerima za potpredsjednicu predložiti Dragicu Zgrebec", istaknuo je Dragovan.

Leku se smatra pripadnikom stare garde političara, smirenim i vrsnim poznavateljem saborske procedure pa svi vjeruju da će dobro obavljati predsjedničku dužnost. Hoće li uspjeti nadmašiti prethodnike, vrijeme će pokazati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.