Sabor o Zakonu o zaštiti životinja: "U Hrvatskoj je još uvijek normalno cijeli dan držati psa na lancu i tako godinama"

Foto: Davor Pongračić/Cropix

SABOR sjednicu nastavlja raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životinja.

Riječ je o promjenama u zakonu koje su nužne prvenstveno zbog usklađivanja s pravnom stečevinom Europske unije. Zakonom se uređuje odgovornost i dužnost fizičkih i pravnih osoba radi zaštite životinja na farmama, prilikom prijevoza, pokusa, klanja, usmrćivanja i držanja životinja u zoološkim vrtovima, cirkusima i trgovinama kućnih ljubimaca.

Iako je postojala zabrana uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna, dodatno se ovim zakonom određuje zabrana trgovine krznom i proizvodima od krzna tuljana, krznom i proizvodima od krzna mačaka te pasa, te krznom i proizvodima od krzna određenih divljih životinja koje su ulovljene nedopuštenim stupicama», rekao je pri predstavljanju zakonskih izmjena prošli tjedan ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Između ostalog, zakonom se nadležnim tijelima općina ili gradova daje mogućnost da na svom području urede uvjete držanja kućnih ljubimaca, način kontrole njihova razmnožavanja, te način postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama. Tako je napravljeno zbog velikih razlika u načinu držanja životinja u ruralnim sredinama od načina njihovog držanja u gradovima.

"Treba izgraditi svijest građana"

"Uvodi se takozvano 'tri r' načelo: replacement - zamjena, refinement - poboljšanje, reduction - smanjenje; kojim se potiče korištenje alternativnih metoda za čiju provedbu nije potrebno koristiti životinje u pokusima, a ako to nije moguće pokuse na životinjama treba provoditi tako da se što više smanji patnja životinja. Ako i to nije moguće, broj životinja treba svesti na najmanji potrebni broj kako bi se osigurali odgovarajući rezultati", rekao je Jakovina.


Riječ je o dobrom, ali manjkavom zakonu. Problem je jedino što će papir biti europski, a primjena balkanska, istaknuo je laburist Branko Vukšić.

"U Hrvatskoj je još uvijek normalno 24 sata na dan držati psa na lancu i tako godinama. Skloništa za životinje su posebna, uglavnom crna, priče. Kada bismo i ovakav manjkav zakon primjenjivali, bili bismo kudikamo bolje društvo", rekao je Vukšić.

"Mislim da svijest naših građana treba možda još malo više izgraditi. Moći ćemo ju izgraditi više kada ćemo zaista mi građani živjeti tako da nećemo morati voditi borbu o skupoći svoje hrane za ljude, pa onda i hrane za životinje", naglasila HDZ-ova Đurđica Sumrak.

Unatoč sitnim primjedbama, većina saborskih klubova podržava zakonske izmjene.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.