SDP napustio sjednicu u Vinkovcima zbog neprihvaćanja prijedloga o smanjenju cijene vrtića

Foto: Damir Rimac/Hina

NAKON burne rasprave o stanju u dječjim vrtićima, u Vinkovcima je prekinuta sjednica Gradskog vijeća jer su oporbeni SDP-ovci otišli sa sjednice, čime je to vijeće ostalo bez kvoruma.

Nezadovljstvo vijećnika SDP-a izazvalo je neprihvaćanje prijedloga njihova kluba da boravak djece u vrtićima Centra za predškolski odgoj Vinkovci, koji je u vlasništvu grada, roditelje stoji barem 200 kuna manje.

"Roditelji čija djeca pohađaju vrtiće Centra za predškolski odgoj Vinkovci sada plaćaju 750 kuna za jaslički i 650 kuna za vrtićki program. Mislimo kako je to u teškoj gospodarskoj situaciji puno za roditelje te smo predlagali da se njihovo sudjelovanje smanji, ali vladajuća koalicija nije bila za to“, objasnio je razlog napuštanja sjednice Gradskog vijeća predsjednik kluba vijećnika SDP-a, saborski zastupnik Damir Rimac.

"Za nas u SDP-u dječji vrtići nisu trošak, ali - ako je suditi prema ulaganjima gradskih vlasti u vrtiće, očito je da bi gradonačelnik bio najsretniji kada bi se riješio dječjih vrtića i sve ih privatizirao, što mu je prije nekoliko godina i bila namjera, no nije dobio odobrenje ministarstva", ustvrdio je Rimac te zamjerio što je na sjednicu Gradskog vijeća pozvana jedino ravnateljica Centra za predškolski odgoj Vinkovci u čijem su sklopu vrtići u vlasništvu grada, a ne i predstavnici privatnih dječjih vrtića.

Podsjetio je kako SDP više od godinu dana traži da se o radu dječjih vrtića raspravlja u Gradskom vijeću.

Vijećnik SDP-a Mate Vukušić istaknuo je kako je prošlo 35 godina a da u Vinkovcima nije izgrađen nijedan novi vrtić u vlasništvu grada.

"Mi u HDZ-u mislimo kako su najmlađi stanovnici Vinkovaca koji pohađaju dječje vrtiće vrlo dobro zbrinuti i da se o njima vodi kvalitetna predškolska skrb", poručio je HDZ-ov vijećnik Aladar Spajić.

Grad u vrtiće ulaže pola milijuna kuna

Po riječima pročelnika gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ivana Gale, u Vinkovcima radi 15 vrtića od kojih je sedam u vlasništvu grada i koje ove školske godine pohađa 402 djece, a ostali su privatni i vjerski vrtići u koje je upisano 479 djece. Po njegovim riječima, grad će u dječje vrtiće ove godine uložiti više od pola milijuna kuna.

Vinkovački gradonačelnik (HDZ) Mladen Karlić zamjerio je vijećnicima SDP-a što, uz mnoge probleme u gradu, već godinu dana inzistiraju na raspravi o dječjim vrtićima.

"Dječji vrtići u Vinkovcima su među boljima u Hrvatskoj, ekonomska cijena je jedna od najnižih, a po standardu, broju djece i odgajatelja smo među prvih pet vrtića u Hrvatskoj", ocijenio je Karlić.

Po riječima ravnateljice Centra za predškolski odgoj Vinkovci Mirjane Pešec, gradski dječji vrtići funkcioniraju na najbolji mogući način, dobro su ekipirani te djeci pružaju zadovoljavajuću skrb. Najavila je da će se vrtići specijalizirati za određene djelatnosti te će, ovisno o sklonostima odgajatelja, postati mjesta na kojima će se veća važnost dati sportu, scenskim umjetnostima, ekologiji, etnologiji ili kreativnim radionicama.

Prekinuta sjednica Gradskog vijeća bit će nastavljena u ponedjeljak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.