Ruža Tomašić branila prošek u Europskom parlamentu: Prošek u Hrvatskoj je jednako star kao prošek u Italiji

EUROPARLAMENTARKA Ruža Tomašić danas je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu održala govor na temu "Budućnost sektora vina" u Europskoj uniji.

"Zabrinuta sam za budućnost hrvatskog vinogradarstva u sklopu Europske unije. Slučaj hrvatskog prošeka i terana, koji su bili suočeni s potencijalnom zabranom prodaje ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, najbolje prikazuje delikatnost trenutne situacije. Smatram kako ne bismo smjeli odustati od o+modela proizvodnje prema zemljopisnom porijeklu te izražavam nadanje kako nije u interesu Europske komisije promicati proizvodnju vina bez zemljopisnog porijekla.

Snažno brendiranje vrhunskih i kvalitetnih vina, upravo prema njihovom zemljopisnom porijeklu, predstavlja polazišnu točku vinarske strategije za mnoge male države, poput Hrvatske", kazala je Tomašić.

Nakon toga joj je talijanska zastupnica Mara Bizzotto postavila pitanje o prošeku.

"Nije li nepravedno koristiti naziv prošek, koji je sličan talijanskom proseccu. kako bi se tržilo ovim vinom koje je potpuno drugačije od talijanskog prosecca. Nije li to zavaravanje potrošača?", pitala je talijanska zastupnica.

"Kolegice, ona bi tako trebalo biti isto ako jedan grad u Hrvatskoj ima isto ime kao jedan grad u Italiji, onda bi se, što, taj grad trebao raseliti ili uništiti? Prošek u Hrvatskoj je isto star kao prošek u Italiji, a slično ime ne bi uopće trebalo smetati, jer mi isto imamo svoje porijeklo, kao i vi svoje. Hvala lijepo", odgovorila je Tomašić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.