Rusija zbog sankcija gubi milijarde: Odljev kapitala ove godine gotovo udvostručen

Foto: scx.hu

UKUPNI gubici Rusije nastali uslijed uvođenja geopolitičkih sankcija iznose 40 milijardi dolara. To je izjavio ministar financija Rusije Anton Siluanov na forumu u Moskvi, piše Ruski vjesnik.

Prema riječima ministra, Rusija gubi još oko 90 do 100 milijardi dolara godišnje zbog pada cijena nafte za 30%.

Analitičari uglednog Razvojnog instituta "Visoke škole ekonomije" dobili su drugačije podatke nakon što su usporedili dvije varijante posljednje bazne prognoze Banke Rusije. Jedna je predviđala brzo ukidanje zapadnih sankcija u trećem kvartalu 2015., a druga njihovo trajanje do 2017. Razlika u prognoziranim sumama odljeva kapitala između te dvije varijante iznosi oko 170 milijardi dolara za razdoblje od tri godine, to jest 57 milijardi dolara godišnje.

Odljev kapitala će ove godine premašiti 120 milijardi eura

"Teško je izračunati ekonomske gubitke prouzročene sankcijama. Može se poći od toga da je suma gubitaka jednaka razlici između odljeva kapitala u 2014. i 2013. U tom slučaju 40 milijardi dolara je vrlo optimistična suma, jer će odljev kapitala iz Rusije ove godine prema procjenama premašiti 120 milijardi dolara u usporedbi s 67 milijardi iz prošle godine", izjavio je za Ruski vjesnik šef katedre za tržište vrijednosnih papira i financijski inženjering Ruske akademije za narodnu privredu i državnu administraciju (RANHiGS) Konstantin Koriščenko.

Točna suma se teško može izračunati, zato što je teško dati materijalnu procjenu neizravnih gubitaka uslijed usporavanja ili zamrzavanja zajedničkih projekata koji nisu izravno pogođeni sankcijama.
Ipak, prema njegovim riječima, teško je odvojiti učinak sankcija od efekta povezanog s prelaskom na plivajući tečaj rublja. "Točna suma se teško može izračunati, zato što je teško dati materijalnu procjenu neizravnih gubitaka uslijed usporavanja ili zamrzavanja zajedničkih projekata koji nisu izravno pogođeni sankcijama", slaže se voditelj odjela za analitiku investicijske tvrtke Russ-Invest Dmitrij Bedenkov.

Stručnjaci smatraju pad cijena nafte neizravnim gubitkom. Ruski proračun je kreiran na temelju prognoze od oko 100 dolara po barelu nafte marke Brent. Zbog pada cijena nafte ispod 80 dolara po barelu u Ministarstvu financija već predlažu smanjenje proračunskih rashoda.

"U planiranju proračuna za naredne proračunske cikluse moramo polaziti od očekivane prognoze cijena nafte. To je svakako, ponovit ću još jednom, oko 80 dolara po barelu", izjavio je Anton Siluanov.

U Ministarstvu financija pritom prognoziraju da će u uvjetima očuvanja situacije s tečajem rublja i cijenama nafte pad proračunskih prihoda u sljedećoj godini iznositi do 500 milijardi rubalja (10,7 milijardi dolara). Prema procjeni Ministarstva financija RF, proračun bi mogao biti na gubitku za još toliko zbog rizika od smanjenja tempa ekonomskog rasta i smanjenjenje uvoza.

Glavni rezultat sankcija je smanjenje interesa investitora

"Gubici nastali uslijed sankcija sačinjeni su od više stavki, ali glavni rezultat sankcija jest smanjenje interesa investitora za Rusiju, kao i porast rizika ulaganja sredstava u ruske projekte", kaže glavni analitičar tvrtke UFS IC Aleksej Kozlov. Prema njegovim riječima, u tim uvjetima Rusija će biti prisiljena poduzeti aktivne mjere u cilju stabilizacije rublja i zadržavanja inflacije u razumnim okvirima, a morat će i realizirati program zamjene uvozne robe domaćim proizvodima.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.