Ročište odgođeno do svibnja 2014.! Linićev prijatelj Ježić liječi se u Švicarskoj, a pet milijuna eura Hrvatskoj još nije vratio!

Foto: Index

NA ZAGREBAČKOM Županijskom sudu trebalo se održati pripremno ročište u slučaju HEP-Dioki. No, ono je odgođeno do svibnja iduće godine!?

Optužnica protiv Ive Sanadera, Roberta Ježića i Ivana Mravaka potvrđena je u rujnu. U petoj po redu optužnici protiv Sanadera tereti ga se da je s bivšim vlasnikom Diokija, Ježićem, 2008-e poticao tadašnjega predsjednika Uprave HEP-a Mravka da Ježićevim tvrtkama isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna te da prodaje struju ispod tržišne cijene, čime je HEP oštećen za gotovo 4 milijuna kuna. Mravak je u istrazi priznao krivnju, dok su Ježić i Sanader optužbe odbacili. Na sjednici Optužnog vijeća u rujnu Ježić se nije pojavio zbog zdravstvenih razloga, a Sanaderova odvjetnica ima informaciju da bi se isto moglo dogoditi i danas.

"Informacija koju mi imamo je da je okrivljeni Robert Ježić zatražio odgodu ročišta zbog zdravstvenih razloga tako da je upitno hoće li se ono održati. On je dostavio medicinsku dokumentaciju i očito je da će se samo provjeriti je li s obzirom na dokumentaciju sposoban pristupiti ili ne", rekla je odvjetnica Jadranka Sloković prije ročišta. Ježić se nalazi na liječenju u švicarskoj bolnici.

Kako su povezani Linić i Ježić

SDP se tek vratio na vlast, a Slavko Linić već se zatekao u spašavanju tvrtke svog drugog prijatelja iz Rijeke, Roberta Ježića. U ožujku 2012., nepunih godinu dana prije stečaja Ježićev je DIOKI prodao svoj udio u željezničkom kolosijeku na zagrebačkom Žitnjaku državnom poduzeću HŽ Cargo. Visoka cijena od 17,4 milijuna kuna za "slijepi kolosijek" u industrijskoj zoni iz koje su iselili gotovo svi nekadašnji korisnici transportnih usluga: Petrol, Ina, MOL, Janaf, dok je DIOKI zatvorio pogone, bila je sumnjiva čak i državnom odvjetništvu. No, od trenutka kada je DORH pokrenuo izvide o toj transakciji, pa sve do danas, službena istraga nije pokrenuta.

Godinu dana nakon ugovora s DIOKI-jem o kupovini željezničkih kolosijeka, navodno potrebnog radi širenja prometa, HŽ Cargo se također našao u velikim problemima. No, zašto je vlada novcem ugrožene državne tvrtke s 3000 radnika pokušala spasiti privatno poduzeće s pet puta manje zaposlenih? Neki smatraju da odgovor zna samo Slavko Linić. S Ježićem je dugogodišnji prijatelj, od njega je kupio i lijepu 12- metarsku jahtu kojom kao ministar krstari po Jadranu.

U mandatu Račanove vlade u kojoj je Linić vodio gospodarstvo, Ježić je započeo s kupovinom DIOKI-ja dovršenom u mandatu Ive Sanadera. Danas je poznato i kako. 

S Ježićevim preuzimanjem počinje i dugi poslovni pad Diokija, ali i Novog lista, lokalnog novinskog brenda kojeg Ježić kupuje, a potom novcem te izdavačke kuće kreditira svoje druge tvrtke. Pokazalo se da je dio svojih poslovnih aranžmana Ježić ostvario korupcijom.

Gdje je pet milijuna eura?

Na Županijskom Sudu u Zagrebu lani je svjedočio u postupku protiv Ive Sanadera, tvrdeći da je posredovao u isplati mita Sanaderu za prodaju upravljačkih prava Ine mađarskom MOL-u. Pet milijuna eura koje je MOL, kako tvrdi Ježić, Sanaderu uplatio preko njegovog računa u Švicarskoj, riječki je tajkun trebao uplatiti na račun suda u prosincu 2010. No, to još nije učinio iako se pred sudom obvezao.

Obećanje: U roku od mjesec dana uplaćujem novac!

U listopadu 2012. Robert Ježić obećao je sucu Ivanu Turudiću da će u roku od 30 dana na račun hrvatske države uplatiti pet milijuna eura koje mu je MOL dao za mito bivšem premijeru. "Radilo se o apelu suca u kontekstu iskaza Ježića gdje je on zapravo iskazivao da je taj novac prebačen na račun njegove tvrtke u Švicarskoj. Njega će tek eventualno obvezivati ova presuda koja je donesena i ako ona u tom dijelu bude potvrđena od drugostupanjskog suda, odnosno Vrhovnog suda", kazao je tada za HTV glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

Novac se, prema tvrdnjama Ježića, nalazi na računu švicarske tvrtke Dioki Holding, koja je 100 posto u njegovu vlasništvu. Ježićev odvjetnik Marijan Hanžeković za RTL je kazao da je Ježić u zalog dao vrijednosne papire. "Vrijednosni papiri su garancija da će novac biti uplaćen kada presuda postane pravomoćna. Koja banka može provesti transakciju ako presuda nije pravomoćna", kaže Hanžeković.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.