Rim na rubu kolapsa: Trula administracija i duboka korupcija uništavaju povijesni grad

Screenshot: YouTube

VJEČNI grad trenutno se suočava s krizom. Administracija je prožeta korupcijskim skandalima i dugovima, ceste su prepune rupa, glavna zračna luka djelomično je zatvorena, a uz sve to, područje pogađa rastuća imigracijska kriza, piše Business Insider.

Generacijama je talijanski glavni grad počivao na staroj slavi, umjesto da je slavu gradio, pa su sada brojni problemi došli na naplatu.

Organizirani kriminal i korupcija uništavaju povijesni grad

Vozači u metrou štrajkaju zbog plaće i uvjeta rada, stotine letova u glavnom zračnoj luci Fiumicino su otkazani, zbog vatre koja je tamo buknula još u svibnju, dok su se temperature ovih dana popele na 37 stupnjeva Celzijevih, što svakodnevni život u ovom gradu čini još težim za preživjeti.

"Rim je na rubu kolapsa", rekao je Giancarlo Cremonesi, predsjednik rimske gospodarske komore.

"Neprihvatljivo je da se jedan veliki grad koji se naziva razvijenim nalazi u takvom stanju raspada", dodao je.

Anketa koju je prije dvije godine provela Europska komisija Rim je svrstala na zadnje mjesto po efikasnosti gradskih službi u metropolama.

Renesansne katedrale, popločene ulice i živahni trgovi i dalje privlače turiste iz cijelog svijeta, no iza ugla povijesnog centra, grad je zapravo u kaotičnom stanju, a lokalci se teško nose s tom krizom.

Nitko ne nudi rješenja za krizu

Sve je još naglašenije zbog posljedica najduže recesije koju je Italija proživljavala još od Drugog svjetskog rata. Beskućnika je sve više, a nezaposlenost mladih je čak 40 posto.


Uz rijeku Tiber, Romi su podigli divlja sela, malene kolibe skrivene od pogleda zbog visokih živica.

Manjak kanti za smeće potiče stanovnike i turiste da smeće bacaju na ulicu, dok se donedavna mreža javnih bicikala u potpunosti raspala, budući da su vozila ili u velikoj mjeri oštećena ili pak ukradena.

Stanje se pogoršalo u posljednjih nekoliko godina.

"Svi kukaju, no nitko ne nudi rješenja. Kvaliteta života u Rimu jako je pala. Žao mi je to reći, no želim napustiti Rim i više se nikad ne vratiti", rekla je stanovnica Costanza Cagni.

Grad je početkom ove godine pogođen velikim korupcijskim skandalom, koji je jednim dijelom objasnio zbog čega su javne službe toliko neučinkovite.

Istraga je pokazala kako su korumpirani lokalni političari bili u svezi s kriminalnim bandama kako bi pokupili novac od raznih servisa, od uklanjanja smeća do uređivanja izbjegličkih kampova.

Trula birokratska struktura

Sve je više dokaza da je grad infiltriran organiziranim kriminalnim skupinama. Jučer je policija izvršila raciju u restoranu koji se nalazi u blizini Panteona, antičkom rimskog hrama kasnije pretvorenog u crkvu, zbog sumnje da ga kontrolira kalabrijska mafija, opasna 'Ndrangheta.


Vjeruje se kako se novac pere na veliko, a eksploatacija koju vrše kriminalne skupine samo je dodatak nekompetentnoj administraciji koja je godinama uništavala grad.

Cijela je birokratska struktura prilično trula, kaže gradonačelnik Ignazio Marino.

"Rim je jako daleko od normalnih zapadnjačkih standarda civiliziranosti i dekora. Radi se o kombinaciji loše administracije, korupcije i birokratiziranosti. Metro nije normalno radio posljednjih 15 dana. Da se ovo događa u Londonu, revolt javnosti bi eksplodirao", rekao je osnivač web stranice imena "Rim je odvratan", koji dokumentira probleme slavnog grada.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.