Represija u Egiptu: 15 godina zatvora za čovjeka koji je simbol ustanka protiv brutalnog režima

Foto: FAH

EGIPATSKI sud osudio je aktivistu Abdela Fataha na 15 godina zatvora zbog kršenja zakona o protestima i drugih optužbi, izjavio je u srijedu njegov odvjetnik, prenosi Reuters.

Abdel Fatah bio je 2011. simbol ustanka protiv tadašnjeg predsjednika Hosnija Mubaraka. Uz njega, na istu kaznu osuđene su još 24 osobe.

Presuda Fatahu stigla je tri dana nakon inauguracije za predsjednika bivšeg šefa vojske, Abdela Fataha al-Sisija, gotovo godinu dana nakon što je srušio prvog slobodno izabranog predsjednika, Mohameda Mursija.

Nakon pada Mursija, snage reda ubile su stotine pripadnika i pristaša Muslimanske braće te uhitila tisuće ljudi.

Zatvorili su i vodeće aktiviste poput Abdela Fataha, zbog čega svijet strahuje da Sisi vraća Egipat u vrijeme režima Hosnija Mubaraka kada je bilo koji oblik neslaganja s vlastima bio riskantan.

Zakon o protestima, koji je usvojen prošle godine, povećao je zabrinutost za političku budućnost i slobodu u Egiptu. Zakon daje mogućnost ministru unutarnjih poslova da zabrani bilo kakvo okupljanje više od deset osoba na javnom mjestu. Skupine za ljudska prava kažu da je zakon represivan.

Zapadni saveznici izrazili su zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava u Egiptu, ali nisu poduzeli snažne mjere u znak prosvjeda protiv pravca u kojem se kreće za zemlja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.