Renzi dobio mandat za sastavljanje vlade: "Obećavam da ću uložiti svu svoju energiju i entuzijazam u provedbu reformi"

Foto: Guliver image/Getty images

TALIJANSKI predsjednik Giorgio Napolitano u ponedjeljak je čelnika Demokratske stranke (PD) Mattea Renzija očekivano imenovao mandatarom talijanske vlade.

Renzi, čija stranka lijevog centra ima relativnu većinu u parlamentu, postat će najmlađi talijanski premijer u njezinoj povijesti, dva mjeseca mlađi od Benita Mussolinija kada je preuzeo vlast 1922. Kandidatom za premijera postao je stranačkim pučem kojim je Enrica Lettu, predsjednika talijanske vlade zadnjih deset mjeseci, prisilio na ostavku.

Renzi, dosadašnji gradonačelnik Firence, za osiguranje većine u parlamentu morat će sklopiti koalicijski sporazum s malom strankom Novog desnog centra (NCD), koja je nastala prošle godine raskolom u stranci Silvija Berlusconija i priključila se vladajućoj lijevoj koaliciji u Lettinom mandatu. 

Renzi: U reforme ću uložiti svu energiju i odvažnost

Čelnik talijanske Demokratske stranke (PD) Matteo Renzi koji je u ponedjeljak dobio mandat za formiranje nove vlade, u posljednjem govoru održanom u funkciji gradonačelnika Firence, rekao je kako će svu svoju energiju i odvažnost uložiti u provedbu reformi u zemlji.

"Bavljenje politikom nije nešto prljavo ni loše. To znači nastojati ostvariti snove ljudi. U ovoj teškoj situaciji obećavam da ću uložiti svu svoju energiju i entuzijazam u provedbu reformi". Kazao je i kako je svjestan činjenice da "s jedne strane postoji potreba za hitnim rješenjem stanja, no s obzirom na to da smo si zadali određeni rok, treba nam nekoliko dana prije službenog prihvaćanja mandata".


Nakon sastanka s predsjednikom Napolitanom u Rimu, u sjedištu predsjednika republike, odmah je krenuo prema Firenzi kako bi podnio ostavku na gradonačelničku dužnost i u Rimu se u utorak prihvatio posla na sastavljanju vlade.

Za osiguranje većine u parlamentu Renzi će morati sklopiti koalicijski sporazum s malom strankom Novog desnog centra (NCD) koja je nastala prošle godine raskolom u stranci Silvija Berlusconija i priključila se vladajućoj lijevoj koaliciji u Lettinom mandatu.

Novinarima je rekao da će u utorak početi službene razgovore o formiranju nove vlade te da očekuje da će program reforme talijanskog izbornog i političkog sustava biti završen do kraja veljače, reforma radnog zakonodavstva do ožujka, javne administracije u travnju, a porezne reforme u svibnju. Renzi je odbio komentirati mogući sastav svoje vlade, rekavši da se koncentrira na sadržaj, a ne na fotelje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.