Rekordne cijene goriva u Italiji, građani traže smanjenje trošarina po uzoru na Francusku

CIJENE goriva rastu skoro svugdje na svijetu, a posebno su šokirani danas ostali talijanski vozači koji su po prvi puta u povijesti za litru Eurosupera morali izdvojiti preko 2 eura.

Ova rekordna cijena odnosi se na regularnu mrežu benzinskih stanica, van autoceste. Valja naznačiti kako cijena nije bila jednaka u cijeloj državi, već je preko 2 eura, konkretno 2,008 eura, narasla u nekim regijama središnje Italije i Toskani.

Talijani, koji su ionako suočeni s velikom krizom, od premijera Montija i njegove vlade traže da se nešto poduzme po ovom pitanju, ali zasad nema nikakvih najava da će Monti reagirati spuštanjem trošarina. Ne bi to bilo ni logično, jer je povećanje opće potrošnje jedna od stvari koje Monti zagovara kako bi se pokrenula ekonomija.

Na kritike javnosti odgovorilo je i ministarstvo gospodarstva, koje je poručilo kako je rast cijena goriva u Italiji i dalje manji od međunarodnog prosjeka. Navode kako su od lipnja naovamo cijene benzina na međunarodnoj razini narasle za 22 posto, dok su u Italiji u prosjeku narasle za svega četiri posto, ali običnim građanima to i nije neka utjeha.

Oni su se nadali kako će talijanska vlada povući sličan potez kao i francuska, koja je zbog rasta cijena goriva odlučila privremeno smanjiti trošarine i tako cijene održati podnošljivima za vozače.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.