Radončić uhvaćen u sukobu interesa: Sklopio fiktivni ugovor sa suprugom o prodaji tvrtke kako bi mogao postati ministar

Foto: Wikipedia

ODJEL za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju BiH podnio je u travnju prošle godine kaznenu prijavu protiv Fahrudina Radončića, ministra sigurnosti BiH, u javnosti poznatijeg kao "bosanski Berlusconi", njegove bivše supruge te još triju osoba kaznenu prijavu zbog korupcije i sukoba interesa.

> Cijelu kaznenu prijavu pogledajte ovdje (pdf)

Naime, kako stoji u kaznenoj prijavi koja je u posjedu Indexa, Radončić je sa svojom bivšom suprugom, uz pomoć trećeprijavljenog Faruka Muslića, kako bi izbjegao primjenu odredbe Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH koje su priječile njegovo imenovanje na mjesto ministra sigurnosti BiH, poduzeo niz isplaniranih aktivnosti čija mu je realizacija omogućila imenovanje, izbjegavanje zakonskih sankcija, stjecanje imovinske koristi u iznosu od milijun KM i stvarno vlasništvo nad stopostotnim udjelom u pravnoj osobi "Avaz roto press".

Kako stoji u kaznenoj prijavi, Radončić je svoju suprugu nagovorio na razvod braka i podjelu zajednički stečene imovine te je s trećeprijavljenim Farukom Čardžićem zaključio ugovor o fiktivnoj prodaji i prijenosu stopostotnog udjela u vlasništvu svoje bivše tvrtke "Avaz roto press" na "Avaz", koji je pak brakorazvodnom parnicom pripao njegovoj supruzi, po cijeni od 200.000.000 KM.

Azra Radončić i Faruk Čardžić osumnjičeni su da kao vlasnici pravne osobe "Avaz", kupca stopostotnog udjela u pravnoj osobi "Avaz roto press" (čiji je vlasnik bio Radončić), nisu izvršili procjenu realnosti ponuđene cijene kojom su mogli utvrditi da pravna osoba "Avaz" nema financijski kapacitet za kupovinu stopostotnog udjela u "Avaz roto pressu" te da je cijena od 200.000.000 KM precijenjena.

Svih pet prijavljenih tereti se da su, znajući da preuzimanje tvrtke "Avaz roto press" od strane tvrtke "Avaz" nije bilo moguće, zapravo sklopili samo fiktivni ugovor koji je služio kao isprava da bi se u sudskom registru Općinskog suda u Sarajevu promijenili podaci o osnivaču i na taj način izigrale odredbe Zakona o sukobu interesa. Svih pet osumnjičenih dogovorili su se da će se realizirati samo dio ugovora koji se odnosi na naplatu iznosa od milijun KM Radončiću, a preostali dio se neće realizirati. Kada istekne rok za isplatu preostalih 199 milijuna KM, Radončić će opet steći pravo na povrat stopostotnog vlasništva u udjelima "Avaz roto pressa".

Radončić je tako sklapanjem fiktinog ugovora stekao materijalnu korist od milijun KM te prekršio odredbe Zakona o sukobu interesa, budući da mu je "prodaja" tvrtke omogućila imenovanje na mjesto ministra sigurnosti BiH.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.