Radnici tvornice u Matuljima plaću nisu vidjeli od veljače, počeo štrajk

Foto: FAH

RADNICI matuljske Tvornica brodske i industrijske opreme (TIBO) u utorak u sedam sati započeli su štrajk zbog neisplaćenih plaća još od veljače.

Povjerenik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Rajko Kutlača kazao je novinarima da štrajkački odbor traži isplatu dviju zaostalih plaća i potom nastavak redovne isplate plaća jednom mjesečno. Štrajk je pokrenut nakon neuspješnih pokušaja mirenja sindikata s Upravom tvornice prošlog tjedna.

Sindikat upozorava na neispunjavanje obaveza

Sindikat zahtijeva da se u Centru za restruktuiranje i prodaju (CERP), koji je u ime Vlade preuzeo postupak preustroja i privatizacije TIBO-a, napokon počnu provoditi obveze prema TIBO-u koje je na sebe preuzela Vlada, rekao je Kutlača.

CERP bi trebao dokapitalizirati poduzeće, financirati preustroj i osigurati redovnu isplatu plaća dok se tvornica ne privatizira. Nijedna od tih obveza se ne ispunjava, upozorava sindikalac.

Kutlača ističe da bi se u rješavanje problema TIBO-a trebali uključiti i načelnik općine Matulji Mario Ćiković i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, na čijem području se nalazi TIBO.

Tvornica ima 3,5 milijuna nenaplaćenih potraživanja za obavljene poslove

Predstavnici drugog sindikata koji djeluje u TIBO-u, Sindikata metalaca Hrvatske, podržavaju štrajk i slažu se sa svim postavljenim zahtjevima.

Prema informacijama iz TIBO-a, tvornica ima 3,5 milijuna nenaplaćenih potraživanja za obavljene poslove, što bi bilo dovoljno za isplatu svih zaostalih plaća, a 85 radnika već je na proljeće štrajkalo zbog neisplaćenih plaća.

TIBO i Tvornica motora i dizalica (MID) izdvojeni su iz Brodograđevne industrije 3. maj u postupku privatizacije te je upravljanje nad njima preuzela država, dok je Brodogradilište 3. maj postalo dio Uljanik grupe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.