Radnici Željezare Sisak sretni i zadovoljni što je pronađen kupac: "Sad nas zanima što će raditi"

TALIJANSKI ABS kupio je sisačku Željezaru za 30 milijuna dolara. Dobra je to vijest koja je razveselila Siščane i donijela nadu za više od šest tisuća nezaposlenih. Neslužbeno, ABS je kupio zemljište, čeličanu, valjaonicu, ali ne i postrojenje za hladnu obradu čelika.

Vijest je obradovala radnike bivše Željezare, napominje Predrag Abramović, povjerenik Sindikat metalaca. "Sretni smo i zadovoljni što je pronađen. Sad nas zanima što će raditi, kakvu će proizvodnju pokrenuti i s kojim brojem ljudi. To je ono što nas sve zanima", rekao je Abramović.

Umjesto ulaganja u željezaru u Udinama, Talijani su kupili sisačku


Prednost novog vlasnika je što ima potrebnu tehnologiju, ali i novac. Kompaniji je osnovni biznis proizvodnja metalurških postrojenja, a unatrag nekoliko godina intenzivno ulažu u proizvodnju, posebno čelične legure.

Umjesto ulaganja u željezaru u Udinama, Talijani su kupili sisačku i tu upravo sisački radnici vide svoju šansu, jer je to predviđeno ulaganje bilo teško 500 milijuna eura, i trebalo je biti mjesta za oko 800 radnika.

"To bi bilo fantastično kad bi se vratili, ali ne znamo je li to moguće dok ne vidimo koja je njihova strategija", izjavio je Abramović.

Preuzimanjem sisačke željezare otvara se mogućnost da ta investicija bude realizirana u Hrvatskoj. Pogotovo ako se uzmu u obzir najave potpredsjednika Vlade Radimira Čačića da će novi vlasnik ulagati u modernizaciju valjaonice. Bude li tako, u sisačkoj željezari bi moglo raditi i više ljudi nego prije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.