Radnici Česme bez odgovora o plaćama, uskoro idu Mrsiću: "Nemamo od čega dati djeci kruha i za školu!"

Foto: Ronald Goršić/Cropix

RADNICI bjelovarske Česme prosvjedovali su ispred sjedišta vlasnika, vinkovačke Spačve, tražeći isplatu uskoro već tri zaostale plaće. Da novca za njih nema, poručio im je direktor obiju tvrtki Dario Puljiz. Još jedan uzaludan prosvjed radnika Česme, koji zarađene plaće nisu vidjeli uskoro već tri mjeseca.

"Nemamo od čega dati djeci kruha i za školu! Nije li ga sram?! Kakav je to čovjek?", rekao je sindikalni povjerenik Franjo Šinko praćen povicima okupljenih 'Hoćemo plaće!'. Nakon sastanka u Upravi Spačve, nije imao dobre vijesti.

"Gospodin Puljiz nije obećao ništa. Rekao je da nema s čime isplatiti plaće, da ih neće isplatiti i da možemo tužiti prema svim institucijama", kazao je Šinko. Puljiz se nije obratio radnicima. Poručio je preko njihovih predstavnika da na proizvodnju u Česmi više ne računa, prijavio je stečaj, a do njegova otvaranja za radnike nema novca. Predsjednik PPDIV-a Šime Orešković najavio je tužbe protiv odgovornih.

"Očekujem ministra Jakovinu s predsjednikom Uprave Hrvatskih šuma da dođu 11. i 12. rujna u Bjelovar i obrate nam se po pitanju zakupa i nastavka proizvodnje. A po pitanju plaća, sastanak u Ministarstvu rada, gdje će doći odgovorni koji mogu donijeti odluke da vam se isplati plaća", izvijestio je Orešković.

Radnici Česme su ogorčeni. Očekivali su drugačiji rasplet nakon proljetos okončane predstečajne nagodbe, kada je Quaestus fond Borislava Škegre postao većinski vlasnik Spačve. Šinko ne vjeruje Puljizovim riječima da novca za radnike Česme nema.

"Državi poruka da je konačno vrijeme da proradi pravna država. Dosta je bilo toga da još nitko nije završio u zatvoru. On je bio u gubitku oko 380 milijuna kuna, a tristo milijuna su mu oprostili. Jednostavno su mu otpisali, a on je i dalje ostao predsjednik tvrtke. Nas je stavio kao bijelo roblje. Nemamo ništa, uzeo nam je zemljište i tvornicu, mi nismo ničiji. Evo, to se događa u ovoj državi Hrvatskoj", ne skriva ogorčenje Šinko.

Pita se je li to red za koji se država deklarativno zalaže predstečajnim nagodbama. Komentar ministra Slavka Linića, unatoč pokušaju, nismo uspjeli dobiti. Radnicima, pak, posljednja nada ostaje odlazak ministru Mirandu Mrsiću sljedeći tjedan, zaključuje.

"Ako nećemo dobiti nikakvu plaću, tražit ćemo da se barem pokuša ubrzati taj stečajni postupak, da ljudi na Zavodu dobiju barem tih 1200 kuna koliko već mogu. Još nismo dobili otkaze o radu, niti je pokrenut stečajni postupak. Moramo dolaziti na posao, putovati i plaćati gablec, a nemamo od čega. A u firmi moraš biti, takav je zakon, moraš ići", prepričava Šinko agoniju stotinjak radnika Česme otkako je 15. srpnja Spačva prekinula proizvodnju u Bjelovaru, a nitko od odgovornih u međuvremenu im se nije obratio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.