Radnica Kamenskog: Josipović nam je preporučio Orsata Miljenića, a nije nam rekao da je on odvjetnik EPH

Fotomontaža: Index

"PREDSJEDNIK Ivo Josipović obećao je da će nam pružiti svu moguću pravnu pomoć. Preporučio nam je Orsata Miljenića, tada odvjetnika, a danas ministra pravosuđa. Ali Miljenić nam nije bio u mogućnosti ništa pomoći. U trenutku kada nam je predsjednik preporučio Miljenića, nije nam rekao da je on odvjetnik EPH Ninoslava Pavića. Nismo imali pojma tko je kome odvjetnik. Ali ako je predsjednik to znao, čudno je da nam je preporučio nekoga tko zastupa suprotnu stranu koja već ulazi u nekretninu Kamenskog".

Ispričala je to u razgovoru za emisiju "Svjedok Gordana Malića" na Osječkoj televiziji Danica Radošević, bivša radnica upropaštene tvornice Kamensko. Osnovano se sumnja da je tvornica Kamensko ciljano uništena zbog vrijednih nekretnina u centru Zagreba, ali istraga koja traje već četiri godine nikad nije privedena kraju. Oliver Grbić, bivši ravnatelj policije, prije mjesec dana u Malićevoj je emisiji kazao da su istragu oko Kamenskog zaustavili Ivo Josipović i Mladen Bajić, zato što su željeli zaštititi Pavića.

Slučaj zapeo u Bajićevoj ladici

"Predsjednik je rekao da će nam pomoći da se slučaj Kamensko riješi. Ali ništa nam nije pomogao. Od njega nismo ništa dobili, niti je iša pokrenuo. Svi smo čekali samo da se maknemo, da ne dolazimo više gore na Pantovčak", kaže Danica Sabljak, također bivša radnica Kamenskog.

Radošević podsjeća da su radnice Kamenskog, uz pomoć udruga Pravo na grad i Zelena akcija, te aktivista sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, 23. studenog 2011. podnijele kaznenu prijavu zbog uništavanja Kamenskog. Tvrdi da je njihovu tvornicu upropastila "kriminalna hobotnica koja je harala Hrvatskom ciljajući na atraktivne nekretnine".

"Primili su nas Dinko Cvitan i Mladen Bajić. Dobili smo zapisnik o preuzimanju, obećano nam je da će se provesti istraga, ali puno toga je zadržano u ladici. Ne znamo zbog čega je istraga zapela", kaže Radošević.

Nekretnina na bubnju

Nekretnine Kamenskog, zbog kojih je bez posla ostalo 300 radnica, u međuvremenu su u stečajnom postupku završile na bubnju. Prošlog tjedna održana je prva dražba na kojoj se zgrada tvornice prodavala za samo 73 milijuna kuna. No, interesenata nije bilo, što je i očekivano. Radnice vjeruju da će se cijena nekretnine kroz stečajne dražbe dodatno spuštati prije nego padne u ruke upravo onim ljudima koji su uništili tvornicu Kamensko.

"Nismo ni očekivali da će se itko javiti na prvu dražbu. Vjerojatno su se veliki igrači dogovorili da spuste cijenu, iako je ta cijena već sada ispod minimalne. Uopće ne znam tko je radio tu procjenu na 73 milijuna kuna. Ako cijena padne ispod 50 milijuna kuna, mi svoja potraživanja nećemo dobiti", kaže Radošević.

"Ne očekujem da ćemo od prodaje nešto dobiti. Ne nadam se, s obzirom da sam čula da smo u zadnjem isplatnom redu", dodaje bivša radnica Kamenskog Ana Josipović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.