Pusić u Bruxellesu: Nisam donijela projekt Pelješkog mosta; Lagumdžija: Sve će dogovoriti Zagreb i Sarajevo

GRANIČNI režim između Hrvatske i BiH koji stupa na snagu ulaskom Hrvatske u Europsku uniju glavna je tema poslijepodnevnog briselskog sastanka šefova diplomacije dviju zemalja i trojice EU povjerenika.

Razgovara se i o Pelješkom mostu, ali samo informativno, bez konkretnih projekata i planova izgradnje. Protivi li se službeno Sarajevo izgradnji dvadeset metara nižeg Pelješkog mosta? Šef BiH diplomacije Zlatko Lagumdžija u Bruxellesu je izbjegao odgovoriti na to pitanje, nakon što je sarajevski Dnevni avaz prenio riječi BiH ministra prometa Damira Hadžića da je takav most neprihvatljiv jer veliki brodovi ispod njega ne bi mogli uploviti u Neumski zaljev.

"Kakvo god rješenje bude, to će biti rješenje koje će biti rezultat dogovor Zagreba i Sarajeva i sigurno je da će onda i Bruxelles biti sa nama", poručio je Hadžić.

Pusić nije donijela novi projekt Pelješkog mosta

Prije sastanka s Lagumdžijom, EU povjerenikom za proširenje Stephanom Fuleom, i još dvojicom Unijinih povjerenika - za unutarnje poslove i zdravlje, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je da sa sobom ne nosi projekt novog - nižeg, užeg i jeftinijeg Pelješkog mosta, kojeg Hrvatska želi graditi sredstvima iz EU fondova.

"Postoje ideje, postoje i od prije neki predračuni. U ovom trenutku imamo mogućnost izrade studije koja će uzeti u obzir i koridor i most, dakle sva moguća rješenja. O tome ćemo, mislim, također razgovarati na samom kraju", istaknula je Pusić.

Dogovarali granični režim

Glavna tema briselskog sastanka granični je režim koji stupa na snagu 1. srpnja iduće godine, kada Hrvatska uđe u Europsku uniju. "Dakle, u ovom razdoblju, između hrvatskog ulaska i ulaska Bosne i Hercegovine, moramo se dogovoriti oko režima na granici, prelaska granice, prelaska roba i ljudi", rekla je ministrica Pusić.

U pregovorima s Europskom unijom Hrvatska je za prijelaz kod Neuma dogovorila poseban režim, dok će sva hrana i životinje od 1. srpnja 2013. godine prelaziti preko graničnih prijelaza Stara Gradiška i Metković II. Kako bi dvije buduće granične inspekcijske postaje na vrijeme dobile akreditaciju, sve mora biti spremno pola godine prije ulaska u Uniju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.