Psihijatri potvrdili: Norveški ubojica Breivik nije psihički bolesnik, može u zatvor

DRUGA psihijatrijska procjena norveškog masovnog ubojice Andresa Breivika pokazala je da je dovoljno razborit kako bi išao na suđenje i potom u zatvor.

Druga procjena potpuno pobija prvu iz studenog u kojoj su psihijatri zaključili kako je Breivik "pravno umobolan". Norveški masovni ubojica bi 16. travnja trebao doći u sudnicu kako bi mu se sudilo za smaknuće 77 ljudi prošlog srpnja, piše BBC.

Da su ga proglasili psihičkim bolesnikom završio bi u bolesničkoj sobi, a ne u zatvoru 

Bitno je bilo riješiti pitanje o njegovom psihičkom stanju, jer bi u slučaju da su ga proglasili psihički bolesnim Breivik završio u bolničkoj sobi, a ne u ćeliji. Drugu procjenu je zatražio sud u siječnju nakon javne kritike prošlogodišnje procjene u kojoj je zaključeno da je Breivik paranoidni shizofrenik kojega se pravno ne može držati odgovornim za njegove postupke.

Mnogi kritičari su isticali paradoks da je tako dobro pripremljene napade izvela osoba koja pati od psihičke bolesti. Sam Breivik je prošlog tjedna odbacio navode iz prve procjene kao laži te dodao kako je 80 posto zaključaka pogrešno.

"Sudbina gora od smrti"

U pismu koje je poslao norveškom tabloidu Verdans Gang, masovni ubojica je napisao da bi odlazak u psihijatrijsku bolničku sobu za njega bila "sudbina gora od smrti". "Poslati političkog aktivista u azil je zlobnije i sadističkije nego ubiti ga", napisao je Breivik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.