Prosvjedi u Sarajevu protekli mirno, vođa narodne revolucije u BIH otkrio: Prijete mi likvidacijom!

Screenshot: Youtube

PROSVJEDI koji su jučer okončali nakon gotovo devet sati, danas se ponovo nastavljaju u gradovima Bosne i Hercegovine. Prosvjednici su se već okupili u Tuzli

Građanima Sarajeva je podijeljen poziv za prvi sastanak neformalne skupine "Plenum građana i građanki Sarajeva" na kojem bi trebali pokušati usuglasiti mjere koje bi trebalo poduzeti nakon ostavke vlade Sarajevske županije. Plenum je zakazan za 17:30 sati.

Za danas su najavljene demonstracije u Čeliću, Srebreniku, Kalesiji, Sapni, Lukavcu i Živinicama, kažu u MUP-u TK, prenosi Dnevni avaz. Okupljanje građana najavljeno je u 10.00 sati u Čeliću i Srebreniku, u 11.00 u Kalesiji, u 12.00 u Sapni i Lukavcu i u 13.00 sati u Živinicama. Pored toga građani će se okupiti u Sarajevu, Zenici, Tuzli...

Tijek događaja:

18:15 Studentica Merima Hasanović  je iznijela prijedloge: Ne smiju se tražiti izvanredni izbori dok se ne smijene direktori državnih preduzeća. Traži se formiranje ekspertne vlade, Demonstrantima omogućiti sudjelovanje u programu javnih emitera, da se predstavnici plenuma obrate Catherine Ashton prilikom njene posjete BiH. Članovi plenuma trebaju predložiti mandatara vlade.


Plenum je završen, novi u petak u 17.30 sati. Prosvjedi su završeni.

17:00 Građani su počeli ulaziti u prostor gdje će biti održan sastanak Plenuma, no kako javlja reportal portala Klix s mjesta događaja, samo 50-ak njih će moći prisustvovati sastanku dok će ostali biti vani.

16:35 Kolona građana krenula je glavnom ulicom prema Kampusu Univerziteta u Sarajevu na prvi sastanak Plenuma.

16:10 Oko stotinjak građana koji još uvijek protestiraju u centru Sarajeva, pozivaju građane da ih se što više odazove plenumu građana zakazanom u „Maršalci“ predvečer.

15:40 Jedan od zahtjeva koje su demonstranti istakli na transparentima su: „Zahtijevamo da se prepolovi financiranje stranaka i vjerskih zajednica. Također da se smanje plaće parlamentarcima, da ne bi za godinu napravili vikendicu. Da se poništi Zakon o plaćama i nakon prestanka rada na tom radnom mjestu!“

14:40 U ovom trenutku oko 300 ljudi sudjeluje u prosvjedima u Sarajevu, djelomično zbog kiše, a djelomično i zbog toga što je Plenum najavljen za 17:30 sati.  Trenutno su blokirali ulicu kod Higijenskog zavoda.

14:35 Prosvjednici u Sarajevu su u potpunosti blokirali glavnu prometnicu na Skenderiji. Promet je u centru grada paralizira. Masa uzvikuje "Nikšiću lopove", "Ostavke".


Branitelji koji sudjeluju u prosvjedu izrevoltirani su izjavama nekih braniteljskih organizacija koje tvrde da nema razloga za prosvjede.  Poručili su Šerifu Patkoviću da može biti šerif u svojoj Orahovici, a ne i braniteljima.

14:30 Oko 400 nezadovoljnih građana okupilo se u Bugojnu gdje prosvjeduju ispred općinske zgrade. na improviziranoj govornici pojavljuju se nezadovoljni građani.

U Zenici su se nakon demonstracija ispred zgrade Vlade ZDK građani polako razišli, a novo okupljanje je najavljeno za sutra u 15 sati.

14:00 Ispred općine Živinice okupilo se oko 50 građana traže ostavke načelnika i članova Općinskog vijeća. U prostorijama Općine održan je sastanak s predstavnicima građana. Kolegij OV-a i načelnik Hasan Muratović odbili su zahtjev za ostavkom.

13:44 Traju i prosvjedi u Kalesiji. Ispred zgrade Općine okupilo se 50-ak prosvjednika.

Hercegovačko-neretvanski (HNK) odbor Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH pozvao je građane da ne prosvjeduju već da čuvaju sistem i državu sa svojih radnih mjesta. Usprkos jakoj kiši, u Mostaru se okupilo 50-ak prosvjednika.

U Srebreniku je održana sjednica Općinskog vijeća Srebrenik. Između ostalog, jednoglasno su prihvaćeni zahtjevi da se za 50 posto smanje paušali vijećnika OV Srebrenik i naknade članovima svih komisija i radnih tijela koje imenuje OV i načelnik ove općine. Prihvaćen je i zahtjev da se zaustavi novo zapošljavanje u općinskim organima uprave i da se izvrši revizija zapošljavanja u posljednjih pet godina u općinskim organima uprave, javnim poduzećima i ustanovama čiji je osnivač općina Srebrenik, javlja Dnevni avaz.

13:29 Prosvjednicima u Sarajevu ispred zgrade Predsjedništva BIH se pridružuju radničke grupe. Stigli su obespravljeni radnici "Feroelektra" i 20-ak radnika "Holiday Inna".


Prosvjedima se priključila i jedna grupa boraca iz Srebrenice.

13:35 Sektor kriminalističke policije Federalne uprave policije jučer je vodećim bosanskim medijima uručio Naredbu za privremeno oduzimanje predmeta koju je izdao Općinski sud Sarajevo na prijedlog Kantonalnog tužiteljstva, prenosi Dnevni avaz.

U toj naredbi se od RTVBiH, RTVFBiH, TV 1, Al Jazeera Balkans, Dnevnog avaza, Oslobođenja, Intersofta, Hayat TV-a, TVSA i OBN-a traži da inspektorima predaju kompletan audio-video-tekstualni materijal snimljen prilikom protesta građana BiH na području grada Sarajeva od 7. do 11 veljače 2014. godine, uključujući audio-video-tekstualni materijal pohranjen u kompjutoru ili sličnim uređajima za automatsku obradu podataka. U protivnom će biti kažnjeni s novčanom kaznom do 50 tisuća KM.

13:23 Prosvjednici u Sarajevu blokirali su prometnicu ispred zgrade Predsjedništva BIH. Pristiže sve više ljudi.

Podršku prosvjednicima dali su i radnici sarajevske Hidrogradnje koji tvrde da su ih premijer Nikšić i Trhulj prevarili. Demonstranti drže transparente s natpisom "Nema snijega, pokrali ste i njega", "Nismo te birali da nam oduzimaš prava, nego da štitiš naša prava" i sl.

13:12 Nekoliko desetaka demonstranata okupilo se u parku ispred zgrade Predsjedništva BIH u Sarajevu.


Završena je rasprava o izvještaju MUP-a u Skupštini KS-a. Zastupnik Elmedin Konaković rekao je da će nakon što MUP dostavi analizu događaja, po potrebi zatražiti kaznenu odgovornost i smjenu ministra sigurnosti i svih koji su odgovorni za nerede.

13:05 U Sanskom Mostu je mirno nakon izvanredne sjednice Općinskog vijeća Sanski Most  na kojoj je postignut kompromis. Dogovoreno je formiranje zajedničkog tima  predstavnika demonstranata i OV, upućivanje zahtjeva Centralnoj izbornoj komisiji  BiH (CIK) za pravno tumačenje inicijative za raspisivanje izvanrednih izbora u općini Sanski Most, te održavanje tematske sjednice OV o privatizaciji i korupciji u ovoj općini, piše Dnevni avaz.

I u Bugojnu će djelovati Plenum građana. Sinoć je Inicijativni odbor Plenuma održao prvi sastanak. Sjednica Plenuma građana zakazana je za večeras u 19 sati.

Kolegij Skupštine Zeničko-dobojskog kantona odlučio je zakazivanje termina sjednice Skupštine na kojoj će biti prihvaćena ostavka premijera Muniba Huseinagića (SPD) i kompletne Vlade, prolongirati za petak u 10 sati.
 

12:52 Kako je i najavio, neformalni vođa narodne revolucije u BIH, Aldin Širanović, održao je u uredu svog odvjetnika Mirnesa Ajanovića u Tuzli, konferenciju za medije. Tvrdi da mu danima putem telefona prijete likvidacijom. Nepoznate osobe prijete da će ubiti i njegovu obitelj, prenosi Tuzlanski.ba.


Aldin je predstavnicima medija pokazao dokument kojim dokazuje kako je on skupa s Udruženjem nezaposlenih TK jedini legitimni organizator demonstracija u Tuzli. Tvrdi da je njegov razgovor s odvjetnikom putem Facebooka montiran.



Na konferenciji za medije, Širanović je istaknuo da Plenum građana i građanki TK ne podržava iz razloga što Plenumu prisustvuju, po njegovom mišljenju, tajkuni i pojedine osobe iz političkih stranaka.

12:38 Općinsko vijeće Zavidovići nije udovoljilo zahtjevu više tisuća građana o ostavkama. Na sastanak pozivaju predstavnike građana kako bi našli rješenje.

Predstavnici braniteljskih organizacija  u Lukavcu održali su sastanak s općinskim načelnikom Dževadom Mujkićem na kojem se razgovaralo o aktualno situaciji, piše Dnevni avaz. Organizacije ističu da štite sve institucije države BIH i općine Lukavac. Od političkih stranaka koje djeluju u ovoj općini traže održavanje zajedničkog sastanka i  procjenu političko-sigurnosne situacije.

12:28 Udruženje demobiliziranih boraca ARBIH BPK Goražde odustalo je od zahtjeva za smjenu kantonalne Vlade. Na novoj sjednici Upravnog odbora sinoć usvojeni zahtjev je povučen bez obrazloženja.


Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici okupilo se stotinjak građana, ali im se zasad nitko ne obraća.

12:20 Hrvatska se u odnosu prema Bosni i Hercegovini u sadašnjoj kriznoj situaciji ponaša kao prijatelj i to treba cijeniti, izjavio je u srijedu u Sarajevu ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija odbacujući istodobno kritike koje su se zbog posjeta Mostaru mogle čuti na račun predsjednika hrvatske vlade Zorana Milanovića, prenosi Hina.

12:00 Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je na hitnoj sjednici prihvatila ostavku kantonalnog premijera Suada Zeljkovića i razrješenje svih ministara u Vladi KS. Novi saziv Vlade mora se utvrditi u roku od 60 data. Do tada će Vlada u ostavci nastaviti obavljati poslove, a dužnost premijera preuzet će ministar financija Muhamed Kozadra.

Ministar vanjskih poslova Turske, Ahmet Davutoglu, stigao je danas u Sarajevo te je ponovio kako je Turskoj važno očuvanje teritorijalnog integriteta, jedinstva i blagostanja u Bosni i Hercegovini. Davutoglu se sastao s članom Predsjedništva BIH, Bakirom Izetbegovićem te je rekao da je Turska spremna pomoći BIH na svim nivoima.

"Važno je da svi politički lideri u Bosni i Hercegovini znaju da su svi na istom brodu i da je važno da svi zajednički rade na tome da taj brod uspješno plovi - naglasio je šef turske diplomacije, prenosi Dnevni avaz.

Stabilnost i cjelovitost Bosne i Hercegovine mora biti očuvana, a međunarodna zajednica u tome mora pomoći i odmah djelovati, poručili su u Zlatko Lagumdžija i Ahmet Davutoglu.


Prosvjed u Brčkom najavljen je za 12 sati, a građani će se okupiti ispred zgrade Vlade Brčko Distrikta.

U Tuzli je već počeo prosvjed. Građani su se zaustavili ispred sjedišta Kantonalnog odbora Sindikata Tuzlanskog kantona i viču "Lopovi, lopovi". Preko 300 radnika uništenih tuzlanskih firmi koji su se danas okupili nezadovoljni su "kriminalnom privatizacijom i pljačkom".

Plenum građana Zenice pozvao je još jučer sve građane na protest u 11:55 sati na trgu Alije Izetbegovića.  jednoglasno je na hitnoj sjednici prihvatila ostavku kantonalnog premijera Suada Zeljkovića i razrješenje svih ministara u Vladi KS. Novi saziv Vlade mora se utvrditi u roku od 60 data. Do tada će Vlada u ostavci nastaviti obavljati poslove, a dužnost premijera preuzet će ministar financija Muhamed Kozadra.

Lokalni su mediji izvijestili kako će se turski ministar vanjskih posloa Davutoglu tijekom iznenadnog posjeta Sarajevu sastati i s članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem te poglavarom Islamske zajednice u BiH Huseinom Kavazovićem. Davutoglu je prvi inozemni dužnosnik koji će posjetiti BiH nakon što su tu zemlju prošlog tjedna zahvatili neredi prouzročeni teškim socijalnim stanjem.

Vođa neformalne Facebook grupe "Udar", preko koje su prosvjedi i organizirani, Aldin Širanović, najavio je za danas press konferenciju na kojoj će pojasniti sve o prosvjedima.

"Evo najavljujem press konferenciju u zgradi Baroka. Svi koji me podržavaju mogu biti na Trgu slobode oko 12 ili 12:15 sati, pojavit ću se. Molim bez nasilja, želim da vam fino pojasnim sve...", najavio je Aldin u Facebook grupi te dodao link na članak u kojem piše kako će otkriti tko zapravo manipulira događanjima nakon što su građani skinuli Vladu u Tuzli i nakon što je njihov glavni zahtjev ispunjen.

Navodno će otkriti i tko stoji iza plenuma građana i koji stranački tajkuni su umiješali svoje prste u zbivanja nakon demonstracija.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.