Prosvjed u Srbiji: Građani napravili živi zid kako bi spriječili odlazak djevojčice ocu u Hrvatsku

Screenshot: YouTube

VIŠE stotina stanovnika grada Ljiga u Srbiji napravilo je živi zid oko zgrade Centra za socijalni rad kako bi spriječili odvođenje male Ree u Hrvatsku. Građani su i prije dva dana u znak podrške sugrađanki Nataši Matijević blokirali Ibarsku magistralu.

Robert Matijević, otac male Ree živi u Hrvatskoj dok majka Nataša živi u Srbiji. Rea je danas odlukom suda trebala biti predana Robertu, no zbog prosvjeda mještana to se još nije dogodilo, javlja B92.

Nataša Matijević predala je jučer predstavku Ministarstvu pravde u kojoj traži da sud obustavi ili ukine postupak oduzimanja djeteta, a u Ministarstvu kažu da će zbog hitnosti slučaja danas postupiti po predstavci "u okviru nadležnosti".

Majka strahuje da bi dijete moglo biti izloženo fizičkom i psihičkom zlostavljanju. Zahtjev zasniva na činjenici da je bila žrtva obiteljskog nasilja dok je živjela u bračnoj zajednici s Robertom. Kazala je kako je prije tri godine iz Zagreba pobjegla s kćerkom Reom jer se tamo nalazila u sigurnoj kući gdje je boravila dva mjeseca. Vratila se s roditeljima u Srbiju i hrvatski sud donio je odluku da ona bude staratelj djeteta tijekom brakorazvodnog procesa.

Robert Matijević podnio je tužbu protiv nje na osnovi haške konvencije kojom je Natašin čin okarakteriziran kao otmica i od tada traje postupak. Nataša kaže kako je Osnovni sud u Valjevi tri puta donosio presudu da u roku od osam dana vrati dijete u Hrvatsku, no Viši sud je dva puta poništavao tu odluku. Treći puta se Viši sud složio s Osnovnim i donio odluku da se dijete vrati u Hrvatsku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.