Propao napad u Somaliji: "Neprijatelji Alaha pokušali su iznenaditi mudžahedine, no naučili smo ih lekciju"

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

SPECIJALNE "zapadne" snage napale su u noći s petka na subotu važnu bazu islamističke skupine al-Šabab u somalijskoj luci Barave, izjavio je lokalni dužnosnik al-Šababa, ustvrdivši da je napad propao.

"Neprijatelji Alaha opet su pokušali iznenaditi zapovjednike mudžahedine napadom noću koristeći vojni helikopter ali smo im dali lekciju i nisu uspjeli", kazao je dužnosnik Muhamed Abu Sulejman.

"Bilo je pucnjave, napadači su bili sa Zapada a kasnije ćemo otkriti koje nacionalnosti", nastavio je dužnosnik, odbijajući reći tko je točno bio meta napada.

Sulejman nije spomenuo gubitke na strani al-Šababa te nije bio ni u mogućnosti reći jesu li pripadnici specijalnih "zapadnih" snaga ranjeni ili ubijeni u sukobima.

Al-Šabab, skupina koja je preuzela odgovornost za smrtonosni napad na trgovinski centar Westgate u Nairobiju, pretrpjela je velike vojne neuspjehe u središnjem i južnom dijelu Somalije zadnje dvije godine od snaga Afričke unije i etiopske vojske koje su intervenirale kao podrška slabim snagama Mogadišua.

No, kontrolira još velike dijelove ruralnih zona. Barave se nalazi na približno 180 km južno od somalijskog glavnog grada Mogadišua. To je jedna od rijetkih luka još uvijek pod nadzorom islamista.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.