Propali polo projekt u Motovunu: Njemački investitor optužio Jakovčića i lokalne političare za reket

Screenshot: HRT

NJEMAČKI investitor Georg List u Motovunu već 12 godina pokušava započeti projekt s polom u koji je dosad uložio 5 milijuna eura. U tome ga, tvrdi, koči korupcija i reket lokalnih političara.

List je u razgovoru za HRT svalio teške optužbe na račun bivšeg istarskog župana i čelnika IDS-a, danas europarlamentarca Ivana Jakovčića. Tvrdi kako je Jakovčić na sastanku na kojem mu se požalio na reket općinskih čelnika tražio od njega mito!

"Gospodin Jakovčić me pozvao u Poreč. Molio sam ga da me primi kako bih ga upoznao sa zaprekama na koje sam naišao u Motovunu. Susreli smo se u restoranu Cotton Club, a s njim je bio i Branko Curić. Jakovčić me saslušao i u jednom trenutku rekao sljedeće: `Trebali biste uplatiti 500.000 eura u tvrtku gospodina Curića i on će riješiti probleme u vašem projektu`. Te su me riječi šokirale", ispričao je njemački investitor Draženu Majiću.

Dodao je i kako im je tom prilikom odgovorio kako mu takvo što ne pada na pamet jer je već oko 300.000 eura platio najboljim svjetskim konzultantima za izgradnju polo igrališta i pratećih objekata: "Rekao sam im i da gospodin Curić nema nikakvog iskustva u polo projektima. Nakon što sam ih odbio, moj je projekt potpuno blokiran".

Jakovčić je za HRT o Listovim optužbama kazao: "Ne komentiram idiote".

Namamili ga 2002., a onda mu život pretvorili u investitorski pakao


Listova priča s Motovunom započinje 2002. godine kad je s prijateljima uživao u gastru vikendu te tom prilikom upoznao načelnika općine Motovun Slobodana Vugrineca koji mu je kazao da je na jednom dijelu doline Mirne moguće razviti polo projekt. List se zainteresirao za ideju i odlučio se upustiti u projekt: "Moji su mi arhitekti rekli da Motovun ima potencijal postati vodeća europsko odredište za polo".

U početku je List imao dojam da lokalni čelnici doista podupiru projekt, krenulo se u izmjene prostornih planova, okupljalo investitore... Ali, prvi problemi javili su se već pri određivanju lokacija budućih građevinskih zona u sklopu polo projekta. Umjesto zona koje je predložio List, općinski čelnici su bez njegova znanja odredili tri zone na parcelama u vlasništvu lokalnih političara.

List je ispričao i kako mu je jedno zemljište doslovno preoteto tijekom pregovora o kupnji da bi mu ga se potom nudilo po 80 puta većoj cijeni! Za zemljište plaćeno 16.000 eura dvije zagrebačke obitelji povezane s tadašnjim predsjednikom motovunskog Općinskog vijeća Efremom Močibobom od Lista su tražile vrtoglavih 1.240.000 eura.

Dobio tri dosadašnja sudska postupka

Frustriran zastojem projekta, List se 2009. godine odlučio na kupnju poljoprivrednog zemljišta u želji da bez ikakve gradnje organizira barem polo turnire.

No, kad su za to doznali općinski čelnici, pokrenuli su protiv njega niz sudskih tužbi. "Općina nas je počela tužiti pozivajući se na zakon iz 1945., tako su nas skupa sa županijom ponovo blokirali", kaže List.

List je dobio tri dosadašnja sudska postupka, ali Općina unatoč upozorenju suda da nemaju aktivnu legitimaciju u sporu i dalje podnosi žalbe.

Iako je vlasnički upisan u zemljišne knjige, Georg List ne može čak ni obrađivati svoju zemlju. Trenutno je, kako tvrdi List, potpuno ilegalno obrađuje županijska tvrtka AZZRI.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.