Promjena smjera: Njemački ministar traži da se izbjeglice vrate u zemlju ulaska u EU

Foto: Hina

NJEMAČKI ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere namjerava postrožiti zakon o azilu slanjem migranata prema zemlji ulaska u EU uz smanjene nekih potpora u Njemačkoj, prema tekstu do kojega je u četvrtak došao AFP.

Taj nacrt zakona vlada još nije odobrila, a svrha mu je odbijanje kandidata za azil koji pristižu u Njemačku koja ih očekuje između 800.000 i milijun ove godine, prema 200.000 prošle godine.

U nedjelju je Thomas de Maiziere već upozorio da Njemačka ne želi više da izbjeglice imaju mogućnost biranja zemlje prihvata u Europi. On je sugerirao smanjenje fondova EU zemljama koje se protive kvotama raspodjele izbjeglica.

Konzervativni ministar unutrašnjih poslova želi primjenu rješenja Dublin II, koje predviđa upućivanje tražitelja azila u zemlju u kojoj je stupio na tlo Europske unije, s kartom za povratak i nešto hrane.

Njemačka je krajem kolovoza najavila da je prestala primjenjivati Dublin-II na Sirijce, obvezavši se istovremeno na razmatranje njihovih molbi azila, koje su u većini slučajeva prihvaćene.

Ako de Maizierov plan bude odobren, odnosit će se na više desetaka tisuća osoba koje su posljednjih tjedana ušle u Njemačku nakon što su ih Berlin i Beč zajedno odlučili primiti.

"Izbjeglice bačene na ulicu"


Predsjednik Udruge za pomoć izbjeglicama Pro Asyl Guenter Burkhard je istaknuo da ministarstvo unutrašnjih poslova "baca na ulicu i oduzima izbjeglicama prava kojima je vlada ranije dopustila da dođu u Njemačku".

Tekst također predviđa postroženje uvjeta boravka državljana iz balkanskih zemalja, koji imaju slabe izglede dobiti azil. Oni moraju ostati u prihvatnim centrima tijekom razmatranja njihovih predmeta i izgubit će pravo na obuku kao i 143 eura mjesečno.

Prema tom planu migranti kojima bude odbijen azil, ali ih se neće moći izbaciti iz zemlje prema njemačkom zakonu jer su izloženi velikoj fizičkoj opasnosti u domovini, više neće imati pravo na rad ni na socijalnu pomoć.

Njemačka vlada je početkom rujna, suočena s rekordnim priljevom migranata, najavila deblokiranje 6 milijardi eura za organiziranje njihovog zbrinjavanja, a polovica tog iznosa je bila namijenjena regionalnim državama i općinama.

Vlada predviđa sljedećih tjedana predstaviti veliki plan o prihvatu i uključenju izbjeglica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.