Promet izgubio spor sa Slovencima i odvjetnikom Lubinom: Ostaje li Split bez javnog gradskog prijevoza?

Foto: www.promet-split.hr

SPLITSKI prijevoznik Promet danas je na Trgovačkom sudu olakšan za 7 milijuna kuna i devet autobusa. Iznos nije konačan jer na sedam milijun kuna treba pribrojiti i kamate s početka 90-ih godina. Koliko smo uspjeli doznati, radi se o ukupnoj svoti od 37 milijuna kuna. Novac ide slovenskom A-Cosmosu, a autobusi splitskom odvjetniku Željku Lubini.

Riječ je o višegodišnjem sporu oko devet autobusa koje je Promet isplatio na leasing, ali ih nije otkupio već nastavio koristiti. A-Cosmos tužio je za korist koju je Promet imao od njih, i to za razdoblje od 1993. do 1998. godine. Za razdoblje nakon 1998. godine prijevoznika je tužio odvjetnik Lubina, ali je u svom zahtjevu odbijen jer, prema stajalištu suda, nije dokazao koliku je korist imao Promet.

Direktor Prometa i odvjetnik Lubina bez komentara

Presuda je nepravomoćna, Prometu ostaje mogućnost žalbe, a poslije i revizije. A-Cosmos odbijen je u dijelu tužbenog zahtjeva u visini od četiri milijuna kuna pa će im Promet morati platiti i 347 tisuća kuna parničnog troška. Kako je odvjetnik Lubina odbijen u tužbenom zahtjevu od čak 26 milijuna kuna, morat će platiti Prometu parnični trošak veći od pola milijuna kuna.

Nepravomoćnu presudu sutkinje Franke Buzov saslušao je direktor Prometa Edo Meštanek, no nije imao nikakav komentar, kao ni odvjetnik Lubina.

Je li ovo kraj za Promet?

Što će napraviti splitski gradonačelnik Ivo Baldasar također nije poznato, jer čak i ako presuda ostane ovakva i odvjetnik Lubina ne uspije u svom tužbenom zahtjevu u nastavku postupka, radi se o većem udaru nego što to ionako slabašni Promet može podnijeti. Kroničnom gubitašu sa zastarjelim voznim parkom, presuda bi lako mogla značiti i kraj poslovanja, što bi značilo pravu katastrofu. Split bi u tom slučaju ostao bez javnog prijevoza, a radnici završili na ulici.

Uskoro će o Prometu, pa i ovoj presudi, raspravljati splitski gradski vijećnici. Ne zna se što će Baldasar predložiti, ali u vrijeme Željka Keruma razmišljalo se da u slučaju ovako nepovoljnog sudskog ishoda Promet ode u stečaj. Rasprava će, dakako, kao i uvijek biti bez nekog konkretnog rezultata, jer sve u rukama drži vlast, tj. Baldasar.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.