Privilegirani sin Marine Lovrić Merzel kao medicinski tehničar zarađuje više i od nekih liječnika

Foto: Index

SAŠA LOVRIĆ, sin sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel koja se nalazi u pritvoru zbog sumnji da je županijski proračun oštetila za ukupno 10,6 milijuna kuna, kao medicinski tehničar zarađuje više i od nekih liječnika. Lovrić je voditelj Tima 2 Zavoda za hitnu medicinu SMŽ Ispostave Sunja gdje mjesečno odrađuje i do 120 sati prekovremeno.

Index je došao u posjed rasporeda sati njegovog tima prema kojem se vidi da je Lovrić samo prošli mjesec odradio čak 276 sati što je daleko više od prosječne norme koja iznosi od 160 do 170 sati ovisno o dužini mjeseca.

Djelatnici Zavoda za hitnu medicinu SMŽ žale se kako Lovrić ima privilegije na račun svoje majke, no zabrinjavajuć je podatak i da je kao vozač Hitne u travnju odradio smjenu od 36 sati što dakako ne bi smio, s obzirom da vozi pacijente i odgovoran je za ljudske živote.

Liječnici iz sisačke Opće bolnice Dr. Ivo Pedišić nedavno su Indexu izjavili kako više ne smiju odrađivati prekovremene sate, no to se očito ne odnosi na Zavod za hitnu.

Kao vozač Hitne odradio 36-satnu smjenu



Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu SMŽ Mesud Peco u odgovoru za Index nije nam htio odgovoriti na pitanje koliko Lovrić ima prekovremenih sati nego je umjesto toga diplomatski odgovorio da prekovremeni sati ovise o potrebi rada, bolovanjima i godišnjim odmorima drugih radnika.

Za Sašu Lovrića, voditelja Ispostave Sunja Zavoda za hitnu medicinu SMŽ, istaknuo je da je po struci medicinski tehničar i da ispunjava sve propisane uvjete za radno mjesto Voditelja Ispostave HMP u Timu 2.


No, iako je po struci medicinski tehničar zaposlen na mjestu vođe tima Lovrić uglavnom radi kao vozač. Tako je prošlog mjeseca od 1. do 30. travnja odradio čak 276 sati, a od toga je kao vozač odradio 228 sati, a kao medicinski tehničar svega 48 sati.

Osim njega u Timu 2 u Sunji prošlog je mjeseca radilo još osmero djelatnika Hitne od kojih su neki imali samo jedan ili dva dana odrađeno dok su ostali u prosjeku odrađivali stotinjak sati.

Za razliku od kolega iz Tima njegova je plaća još dodatno uvećana za 12 posto te za brojne prekovremene sate pa tako zarađuje više i od nekih liječnika.

Ravnatelj nije htio odgovoriti o prekovremenim satima županičinog sina

Ravnatelj Zavoda rekao je za Index da ispostave Sunja i Popovača po Mreži hitne medicine imaju samo T2 timove koje čine 2 medicinske sestre/tehničara, a osnovica za izračun plaće uvećava im se kroz razne dodate.

"Prema Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja plaću radnika čini osnovna plaća i dodaci na osnovnu plaću. Osnovnu plaću radnika čini umnožak koeficijenta složenosti poslova radnog mjesta na koje je raspoređen (za voditelja Ispostave HMP u T1 je 2,279, a za voditelja Ispostave u T2 je 1,067 kao za svakog med. sestru/tehničara u HMP) i osnovice za izračun plaće koja je određena Sporazumom o osnovici za plaće u javnim službama Sindikata i Vlade RH koja iznosi 5108,84, uvećana za 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža.

Dodaci na osnovnu plaću su: dodaci za posebne uvjete rada, dodaci i uvećanja plaća. Za radno mjesto voditelja ispostave HMP u T1 dodatak na posebne uvjete rada određen je čl. 57. navedenog Kolektivnog ugovora – liječnik u zavodima za hitnu medicinu 20 posto i čl. 59. istog Kolektivnog ugovora određen je dodatak u iznosu od 10 posto zbog iznimne odgovornosti za život i zdravlje ljudi.

Za radno mjesto voditelja ispostave HMP u T2 dodatak na posebne uvjete rada određen je čl. 57. navedenog Kolektivnog ugovora - zdravstveni radnik u zavodima za hitnu medicinu 20 posto i čl. 58 istog Kolektivnog ugovora određen je položajni dodatak za voditelja odjela od 12 posto više u odnosu na dodatak za uvjete rada koji dobivaju zdravstveni radnici u tom odjelu", stoji u odgovoru ravnatelja Mesuda Pece.

I dok Lovrić ionako kao voditelj Tima prima veću plaću, to mu očito nije dovoljno pa odrađuje i brojne prekovremene sate koji mu dodatno povećavaju plaću.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.