Približavanje civilizaciji: Znanstvenike zbunjuje ponašanje izoliranog peruanskog plemena Mashco-Piro

PERUANSKE vlasti priopćile su kako se bore da bi strance držale podalje od nekoć izolirane skupine amazonskih Indijanaca, koja se prošle godine počela pojavljivati na obali rijeke koja je popularna među eko-turistima.

Ponašanje te male grupe Mashco-Piro Indijanaca zbunjuje znanstvenike, koji kažu da je takva promjena u njihovu ponašanju i približavanje civilizaciji možda povezana sa sve češćim nasrtajima ljudi koji nelegalno sijeku drva, te niskim letovima zrakoplova i helikoptera u vlasništvu obližnje tvrtke za vađenje prirodnog plina i nafte, smještene u jugoistočnom predjelu Perua, prenosi San Francisco Chronicles.

Vjeruje se kako plemenu Mashco-Piro, koje živi u nacionalnom parku Manu, pripada stotinjak ili više Indijanaca, a klan koji se pojavljuje kod rijeke ima oko 60 članova, među kojima 25 odraslih.

Članove plemena se okrivljava za dva napada lukom i strijelama na ljude u blizini obale rijeke u državi Madre de Dios, u kojoj su Indijanci prvi put uočeni u svibnju prošle godine.


U jednom napadu u listopadu teško je ozlijeđen šumski rendžer, a u studenom strijela je probila srce i ubila lokalnog Indijanca iz plemena Matsiguenka, Nicolasa "Shaco" Floresa, koji je dugo bio u kontaktu s pripadnicima Mascho-Piroa.

Objavljene prve fotografije članova klana

Organizacija za očuvanje plemena Survival International na svojoj je internetskoj stranici jučer objavila fotografije koje prikazuju članove plemena na obali rijeke, a koje predstavljaju "najdetaljniji opis izoliranih Indijanaca ikad zabilježen fotoaparatom".

Ta je organizacija ove fotografije objavila točno godinu dana nakon što su u javnost puštene zračne fotografije iz Brazila, koje prikazuju članove plemena koje se također vodi kao izolirano, a kakvih na svijetu prema tvrdnjama organizacija poput Survivala postoji oko sto.

Kontradiktorno ponašanje: Ubili Indijanca koji im je 20 godina ostavljao hranu i darove

Jednu od fotografija plemena u prošlom je kolovozu snimila promatračica ptica, a ostale je snimio španjolski arheolog Diego Cortijo 16. studenog, šest dana prije nego je ubijen Flores.

Cortijo je Floresa posjetio za vrijeme ekspedicije čiji je cilj bio pronalazak rezbarija u stijenama, te je rekao kako su se članovi klana pojavili na obali rijeke preko puta Floresove kuće, te da su ga zvali imenom.

Flores je s njima mogao komunicirati jer je govorio dva povezana dijalekta, a Cortijo kaže kako je članovima znao nabavljati mačete, posude za kuhanje i hranu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.