Prevaranti ne biraju sredstva: Na Facebooku se pojavili lažni profili poginulih putnika

Foto: Facebook

NIJE dugo trebalo, a da pad malezijskog zrakoplova u Ukrajini ne pokušaju iskoristiti i prevaranti na društvenim mrežama. Na Facebooku su se posljednjih dana pojavili lažni profili nekoliko poginulih putnika iz zrakoplova. Najmanje pet lažnih profila otvoreno je na imena poginulih Australaca, i to čak tri na imena poginule djece.

Prevaranti na lažnim profilima postavljaju navodne snimke pada zrakoplova koje ustvari vode na razne reklame za sumnjive usluge. Jedan od takvih videa postavljen je s naslovom "Kamera uhvatila trenutak pada MH17 iznad Ukrajine. Ovdje pogledajte video".

Direktor Centra za internetsku sigurnost Sveučilišta u Canberri, Alastair MacGibbon, rekao je za Fairax media da lažni Facebook profili mogu biti vrlo korisni kriminalcima nakon velikih nesreća jer prevaranti preko društvenih mreža zarađuju velik novac usmjeravanjem prometa na određene vijesti. Osobne stvari putnika pokradene s mjesta nesreće prevarantima očito nisu dovoljne.

Žrtve lažnih profila su djeca iz Pertha, Otis, Evie i Mo Maslin, zatim Liliane Derden iz Canberre i njemačka državljanka Fatima Dyczynski. Lažne profile Facebook je zatvorio no moguće je da ih se pojavi još više.

Ne čude stoga ni slučajevi krađe osobnih stvari poginulih putnika na mjestu nesreće. Svjedoci govore kako su vidjeli proruske separatiste kako po putnim torbama traže vrijednosti poput nakita, novca i kreditnih kartica.

Ukrajinske vlasti zamolile su obitelji poginulih putnika da zatvore njihove račune u bankama kako ne bi bili opljačkani od strane terorista. 

Nepoštovanje poginulih putnika naljutilo je i nizozemskog premijera Mara Ruttea koji je zgrožen načinom na koji se separatisti odnose prema truplima i mjestu tragedije.

"Zaprepastio sam se kada sam vidio kako se na tom mjestu tragedije ponašaju bez imalo poštovanja", rekao je misleći pritom na optužbe da su trupla žrtava, među kojima su bila 192 Nizozemca, razvlačili na mjestu nesreće i dopustili da trunu.

I australski premijer Tony Abbott izrazio je duboku zabrinutost što separatistički proruski pobunjenici nadziru mjesto nesreće oborenog malezijskog zrakoplova u istočnoj Ukrajini, koje više izgleda kao mjesto čišćenja vrta nego kao mjesto forenzičke istrage.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.