Presuda za smrt četvorice radnika: Zatvor za odgovorne, a Brodotrogiru 600 tisuća kuna kazne

Ilustracija: Chris Potter/Flickr

NA SPLITSKOM Županijskom sudu nepravomoćno je zaključen postupak za smrt četvorice radnika u potpalublju broda Atlantic Frigo u Brodotrogiru.

Šef objekta Silvijo Marović, rukovoditelj radova trupa broda Ante Tomaš, poslovođa brodomontera Petar Modrić i rukovoditelj antikorozivne zaštite Mate Milišić osuđeni su na zatvorske kazne od tri godine, dok je djelatnik kooperantske tvrtke Inmont Milan Kodžoman osuđen na dvije godine zatvora. Šef zaštite na radu Ivica Radić osuđen je na uvjetnu kaznu od godine dana zatvora s rokom kušnje od tri godine, dok je Brodotrogir kažnjen sa 600 tisuća kuna.

Tragedija na remontu: Rezali oplatu, a nisu očistili pur pjenu

9. studenog 2004. godine u potpalublju Atlantic Friga stradali su Ante Vržina i trojica 18-godišnjaka, njegov sin Josip Vržina, Ante Šamija i Danijel Marjanović. Ugušili su se zbog udisanja otrovnih plinova i smrtonosne koncentracije ugljičnog monoksida. Naime, unatoč tome što je bilo izričito zabranjeno raditi sa aparatima za autogeno rezanje sa vanjske strane trupa, sve dok unutrašnji dio ne bude do kraja očišćen od pur-pjene, Kodžoman je počeo sa rezanjem vanjske oplate radi otvaranja tehnoloških otvora kroz koje su trebali biti provučeni dijelovi potrebne opreme za nastavak radova. 

Premda su Marović, Tomaš, Modrić i Milišić bili obaviješteni da unutrašnji prostor još uvijek nije očišćen, 9. studenog u prostor dvoboka odvedena je veća grupa radnika kooperantske tvrtke Bubis-M i Brodotrogira na čelu sa Antom Vržinom kako bi dovršili čišćenje pjene. Kodžoman je nastavio rezati, lakomisleno držeći da neće prouzročiti opasnost za radnike. Zbog otvorenog plamena došlo je do izgaranja i taljenja pur pjene i razvijanja otrovnih plinova i gustog dima, što se pokazalo fatalnim za Vržinu, njegovog sina i još dvojicu mladih radnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.