Prepucavanje u radijskom eteru: Lorencin napao Matešić, ona mu odgovorila da joj je lagao u oči

Foto: FAH

MINISTAR turizma, Darko Lorencin, gostovao je u radijskoj emisiji Poslovni tjedan gdje je još jednom komentirao smjenu dosadašnje direktorice Hrvatske turističke zajednice, Meri Matešić te ju optužio za čuvanje pozicije zbog čega je nastao verbalni sukob.

Lorencin tvrdi da su se promjene u HTZ-u događale presporo zbog čega je odlučeno da se Matešić smijeni.

"Čitav kurs, kao i sve promjene koje radimo u turizmu - rađene su u ovih proteklih godinu dana izuzetno sporo, i mi tu s time nismo zadovoljni", rekao je ministar turizma Darko Lorencin.

Sada već bivša direktorica HTZ-a, Meri Matešić, telefonski se uključila u emisiju i odgovorila Lorencinu da to nije točno. Ministra je zasmetalo i insinuiranje da se od HTZ-a radi marketinška agencija. Uzrujani Lorencin upadao je u riječ Matešić.

"Ovo je fokusiranje na nebitne probleme. Nema nikakve privatizacije HTZ-a kao institucije. Ja sam vas pozorno slušao. Mi smo od konzultanata dobili što smo htjeli. Jeste li vi konzultantima rekli što i kako želite?", upitao je Lorencin.

"Vi ste pomiješali dva projekta. HTZ o ničemu nije samostalno odlučivao. Vi moju smjenu pravdate da se HTZ nije promijenio prema marketinškoj agenciji. Mi se ne bavimo samo marketingom ministre. Smjena je formalno donesena zbog neprihvaćanja izvješća programa rada, a vi stalno pričate o promjenama u HTZ-u", rekla je Matešić.

Lorencin se zgrozio time što Matešić s njim javno polemizira o smjeni te se zapitao gdje joj je profesionalnost.

"Ja ću učiniti sve da zaštitim svoj stručni i osobni integritet kao i integritet ureda čiji sam i dalje član. Mene se po medijima napada", odgovorila je Matešić.

Lorencin smatra kako je priča o outsourcingu i "blaćenje" konzultanata spin bivše direktorice.

"Da je direktorica bila ovako proaktivna tijekom čitavog svog vremena u HTZ-u, i da je napravila jednu takvu kampanju, kao što je napravila ovakvu kampanju u proteklih 2, 3 mjeseca - mi ne bi bili u ovakvoj situaciji. Ja to sve sada vidim - bila je to bitka za poziciju, fotelju", kazao je Lorencin i nastavio u žestom ritmu napadati Matešić.

"A razlog zašto joj je bilo bitno da se prihvati ili ne prihvati izvješće leži i u činjenici koja proizlazi iz ugovora o radu direktorice, gdje ona prihvaćanjem izvješća stjeće pravo na 12 neto plaća. A bilo je i pokušaja da se ti iznosi svedu pod velo tajne, i na protekloj sjednici pokušalo se provesti i Pravilnik o poslovnoj tajni, gdje su sve plaće trebale biti poslovna tajna, a  javnost uskraćena na tu inforamciju, dodao je ministar. Ovakve spinove, i ovo što sam proživio u posljednje vrijeme, mislim da sve skupa nema veze sa profesionalnošću i žao mi je da je to u fokusu hrvatskog turizma", rekao je ministar.


Matešić je odgovorila kako je priča o spinu smješna i bespredmetna te da joj o čuvanju pozicije lekcije neće dijeliti jedan političar. 

"HTZ i ja smo radili po programu rada i sve smo odradili. Pokrenuli smo brojne projekte, a o čuvanju pozicije - kako da ja čuvam poziciju kad se moja pozicija može promijeniti dva puta godišnje - kroz neprihvaćanje prijedloga programa rada i neprihvaćanje izvješća, što se sada i dogodilo, što je bilo samo formalno, očito su razlozi negdje drugdje".

"O pravu na 12 neto plaća, na što je pozornost skrenuo ministar, Matešić je uzviknula: To nije istina! Cijelo vrijeme me ministar lagao u oči! To je jedno, a moj ugovor nije nikakav problem, na njemu je inzistirao bivši ministar, a on isključivo ovisi o odluci Turističkog vijeća, može iznositi jednu plaću, a može i nijednu. Ja ga ni u jednom trenutku nisam aktivirala, a moja plaća iznosi 17 tisuća kuna plus dodaci. Ja, eto, nemam problema sa iznošenjem podataka, a o čuvanju pozicije mi jedan političar zaista ne treba dijeliti lekcije", zaključila je Matešić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.