Pregazila majku troje djece, ali ne ide u zatvor zato što je "profesionalna sportašica bez afera"

Foto: Guliver Image / Getty Images

HRVATSKA rukometna reprezentativka i olimpijka Ivana Lovrić koja je automobilom skrivila smrt Vesne Petrović 28. listopada 2012. u zagrebačkoj Dubravi, dobila je uvjetnu kaznu, što znači da neće u zatvor ako u roku od pet godina ne počini novo kazneno djelo.

Općinski kazneni sud u Zagrebu (OKS ZG) Ivanu Lovrić je proglasio krivom i osudio je na kaznu zatvora u trajanju od 1 godine i 6 mjeseci, te je izrečena uvjetna osuda na način da se izrečena kazna zatvora neće izvršiti ako optuženica u roku od 5 godina od pravomoćnosti presude ne počini novo kazneno djelo.
 
"Presuda je nepravomoćna, donesena je 23. listopada ove godine, a stranke imaju pravo na žalbu u roku od osam dana od dana primitka pisanog otpravka presude. Optuženici je također naloženo plaćanje troškova postupka u iznosu od 21.100,00 kuna", rekao je za Index glasnogovornik OKS ZG Dražen Kevrić.

Lovrić pregazila ženu, pobjegla s mjesta nesreće i nije zvala Hitnu

Prema  izvješću Policijske uprave Zagrebačke od 29. listopada prošle godine očevidom je utvrđeno da je 28-godišnjakinja osobnim automobilom marke Opel Corsa 1.2 zagrebačkih registracijskih oznaka u zagrebačkoj Dankovečkoj ulici na raskrižju sa Svetojakobskom naletjela na 33-godišnju ženu koja je prelazila kolnik preko pješačkog prijelaza.

U izvješću stoji i da je žena odbačena na zapadni kolnik ulice, dok je vozačica bez zaustavljanja nastavila vožnju, ne pruživši pješakinji adekvatnu pomoć, niti obavijestivši službenike Hitne pomoći i policije.

Neposredno nakon naleta 28-godišnjakinje, na tijelo pješakinje naletio je i osobni automobil marke Ford Focus 1.6 zagrebačkih registracijskih oznaka, kojim je upravljao 51-godišnjak. Protiv vozačice i vozača podnijeta je kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo izazivanja prometne nesreće.

Otac Vesne Petrović od šoka nije mogao progovoriti

Javnost je tek kasnije doznala da je 28-godišnja I. L. hrvatska rukometna reprezentativka i olimpijka Ivana Lovrić. Nakon saslušanja pokrenut je proces, a Ivana je puštena na slobodu i niti dana nije provela u zatvoru.

Drugi je vozač Ferdo Ljevar koji je osam dana proveo u pritvoru, a oslobođen je sumnji za kazneno djelo nakon što je utvrđeno da je smrt Vesne Petrović uzrokovala Ivana Lovrić.

Vesna Petrović poginula je na putu do posla, a iza sebe ostavila troje malodobne djece. Odvjetnik koji je zastupao njezine roditelje, obitelj Bazina koja živi u Rami, ogorčen je ovakvom presudom.

"Nakon što je presuda izrečena, otac pokojne V. Petrović, Nenad Bazina, od šoka i tuge nije mogao niti progovoriti. On je iz BiH dolazio na svako ročište. Sud je utvrdio da je Ivana Lovrić kriva i oko toga nije imao nikakvih dvojbi. Jasno je da se ovdje radi o ubojstvu iz nehaja, a kasnijim nalazima utvrđeno je da je Ivana Lovrić, koja je nesreću počinila u ranim jutarnjim satima, bila pod utjecajem alkohola", rekao je za Index odvjetnik Šimun Babić.

Dodaje kako je za obitelj pokojne Vesne Petrović presuda neshvatljiva i ne mogu je prihvatiti pa će uložiti žalbu. Kazao je kako se Sud trudio da pronađe olakotne okolnosti.

Babić: Kakvu poruku sud šalje ostalim profesionalnim sportašima

Sud je kaže, svoju odluku obrazložio činjenicom da se radi o profesionalnoj rukometašici oko koje ranije nije bilo nikakvih afera i koja do sad nije imala prekršaje. Babić dodaje kako je sud te činjenice naveo kao olakotne okolnosti.

"Pitam se kakvu poruku Sud šalje ovakvom presudom prema ostalim profesionalnim sportašima, ako nečiji život vrijedi uvjetnom osudom. Na tu će se presudu kasnije sigurno još netko pozivati jer imamo sudsku praksu koja se zasniva na ranijim presudama. A moram naglasiti kako je čudno da se jedna profesionalna sportašica vraća u ranim jutarnjim satima s izlaska pod utjecajem alkohola", rekao je Babić.

Također je primijetio potpunu medijsku tišinu vezanu za ovaj slučaj i izrazio čuđenje da nitko od medija nije pratio suđenje.

Mediji su naime popratili slučaj odmah nakon što se nesreća dogodila, no i tada su svi stali na stranu rukometašice za koju su izražavali žaljenje jer proživljava tešku tragediju.

S druge strane 33-godišnja Vesna Petrović, mlada majka troje maloljetne djece, koja je izgubila život na putu do posla ostala je potpuno zanemarena u ovoj stravičnoj tragediji koja je zadesila njezinu obitelj.

Vozač drugog automobila nije ni pozvan na sud kao svjedok

U šoku zbog presude je i Ferdo Ljevar, vozač koji je automobilom naletio na njeno tijelo nakon što ju je Ivana Lovrić pregazila.

Kaže kako od tog dana prati sve o slučaju i da mu se čini kako je cijeli slučaj poprilično dobro zataškan u medijima.

"Nevjerojatno je da mene nitko na sud nije zvao za svjedoka, niti je tko zvao mog odvjetnika da je suđenje počelo. Sve sam se sam raspitivao i tako doznao za ovu sramotnu presudu. Mene su nakon nesreće zadržali tjedan dana u istražnom zatvoru zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, a Ivanu Lovrić nisu. Ona nije niti dana provela u zatvoru, a uzrokovala je smrt mlade žene i još pobjegla s mjesta nesreće", u šoku je Ferdo Ljevar.

Kaže kako je oslobođen optužbi, a od DORH-a je u siječnju dobio nalaz sudskog vještaka da je vještačenje završeno i da je utvrđeno da je Vesna Petrović već bila preminula prije nego je on svojim automobilom naletio na nju.

Za komentar smo tražili i odvjetnika Ivane Lovrić, Tomislava Grahovca. On je pak kratko rekao da ništa ne može komentirati sve dok ne dobije odluku suda napismeno.

"Presuda je objavljena, to je prvostupanjska odluka, ali ja nisam ništa dobio napismeno. Tek kad dobijem odluku suda tad ćemo vidjeti što dalje i odlučiti hoćemo li se žaliti", rekao je Grahovac za Index.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.