Predsjednica primila analitičare: "Organizacija državnog sustava najveća je prepreka postizanju rasta"

Foto: Ured predsjednice RH

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar Kitarović primila je danas u svom uredu ekonomske analitičare Ljubu Jurčića, Damira Novotnyja, Gustu Santinija te Zdeslava Šantića.

Tema razgovora analitičara i Predsjednice bilo je trenutačno stanje gospodarstva te izazovi pred kojima se nalazi Hrvatska.

"Analitičari su se složili s Predsjednicom Republike kako ne postoji niti jedan prirodni razlog da Hrvatska ne bude najbrže rastuće gospodarstvo u ovom dijelu Europe, no kako je organizacija državnog sustava, koja bi trebala upravljati okvirom za rast, najveća prepreka postizanju istoga", stoji u priopćenju.

Predsjednica i analitičari su se složili kako je potrebno dodatno razvijati i jačati institucionalni okvir koji će omogućiti gospodarski rast. Posebno su naglasili kako je potrebno postići konsenzus oko temeljnih pitanja gospodarskog razvoja "kao što je bio slučaj prilikom ulaska Hrvatske u NATO ili u EU".

"Analitičari upravo tu vide ulogu Predsjednice Republike kako bi se postigao dogovor ili kreirao nacionalni sporazum oko ključnih gospodarskih pitanja i pravaca razvoja", stoji u priopćenju.

Analitičari su naglasili kako su potrebne duboke promjene, reforme obrazovnog sustava te investicije okrenute privatnom sektoru i razvoju ljudskog kapitala. Smatraju da treba djelovati na izgradnji javne uprave, snažnijoj informatizaciji, reformi poreznog sustava te na povezivanju znanosti i gospodarstva.

Grabar Kitarović je predložila uspostavljanje Gospodarskog vijeća pri Uredu predsjednice te je pozvala analitičare da se aktivno uključe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.