Praznik rada: Sindikati u Sisku, umirovljenici u Maksimiru, trgovci na radnim mjestima

Foto: Tena Mužević/Halopix/Pixsell

POD sloganom "Za spas industrije i radna mjesta" u Sisku će se prosvjedno obilježiti Praznik rada u organizaciji pet sindikalnih središnjica.

> Kako vi provodite Praznik rada? Šaljite nam fotke s kratkim opisom i mjestom događaja na mail foto@index.hr

Pet sindikalnih središnjica povodom 1. maja okupit će se u Sisku. U prosvjednoj povorci, koja će oko 9 i 30 sati krenuti sa sisačke tržnice i proći gradom do Velikog kaptola, očekuju i kolege iz javnog sektora te građane. Prosvjed koji je mogao biti bilo gdje ui Hrvatskoj stiže u Sisak koji je najveći simbol propadanja domaće industrije, poručili su sindikati.

Ono što nije uništio rat, jest politika, upozorio je Damir Jakuš, a Novosel prozvao i vladajuće i oporbu.

"Sjetimo se Željezare Sisak koja je tamo '90-ih imala više od 15 tisuća zaposlenih od ukupno 30 tisuća zaposlenih tada u Sisku. Sjetimo se Herbosa, Segestike, Siscie, i da ne nabrajam sve ostale tvrtke koje su nestale u gradu", naveo je Novosel.

Apel za spas preostalih radnih mjesta sindikati će adresirati na političke garniture.

"Postojećoj vladi, koja odbrojava zadnje dane svog mandata - spasite preostalu industriju, učinite ono što možda niste činili protekle tri godine. Bavili ste se sami sobom, a govorili ste da BDP neće porasti bez otvaranja novih radnih mjesta u realnom sektoru i industriji. Ali i budućoj vladi koje god boje ona bila. A pogotovo sadašnjoj oporbi na čelu s Karamarkom, koji tri godine spominje gospodarstvo: Gospodine Karamarko, nažalost, morat ćete vrlo brzo prijeći s riječi i na djelo ukoliko dobijete povjerenje hrvatskih građana", poručio je Novosel.

Praznik rada i u Maksimiru

Milan Bandić izjavio je da će ovogodišnja proslava 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada, u parku Maksimiru biti bolja i raskošnija nego lani, jer će skuhati bolji grah i podijeliti više porcija, čak 60.000. Proslava 1. svibnja u Zagrebu bit će najbolje organizirana u Hrvatskoj i bit će podijeljeno 60.000 porcija, nakon što ih je lani bilo 50.000, rekao je Bandić novinarima.


"Budući da nas je u Zagrebu najviše moramo imati najviše porcija, a budući da Zagreb ima gradonačelnika koji zna kuhati, onda ćemo napraviti najkvalitetniji grah, ne poništavajući ničije kulinarske sposobnosti i kvalitetu graha diljem Hrvatske. Svi će doći u Maksimir, imat ćemo lijepo vrijeme i bit će prekrasno", najavio je Bandić.

Proslava 1. svibnja održat će se u Maksimiru bez obzira na odluku sindikata da ove godine Praznik rada obilježi u Sisku održavanjem prosvjednog skupa pod sloganom "Spasimo industriju i radna mjesta". Bandić je podsjetio da ni prošlih godina sindikati nisu "organizirali grah" u Maksimiru već je to radio Grad Zagreb. Sindikati će ići negdje drugdje, ali mi to nastavljamo organizirati jer se tradicija obilježavanja 1. svibnja u maksimirskom parku ne smije prekinuti, rekao je Bandić novinarima.

Trgovački lance rade

Svi veliki trgovački lanci radit će po nedjeljnom radnom vremenu. Index u nastavku donosi pregled radnog vremena po trgovačkim centrima:

Konzum - nedjeljno radno vrijeme

Billa - od 7 do 20 sati

Plodine - uobičajeno radno vrijeme

Kaufland - nedjeljno radno vrijeme


Interspar - od 8 do 20 sati

Arena Centar će raditi po redovnom radnom vremenu, a unutar Avenue Malla svaka pojedinačna trgovina sama je odredila svoje radno vrijeme.

West Gate će raditi po nedjeljnom radnom vremenu, od 10 do 21 sati, a Ikea će raditi po uobičajenom radnom vremenu, od 10 do 20 sati. City Centar radi od 9 do 21.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.