Povijesni dan u Kolumbiji: FARC oslobodio posljednje zatvorenike, u zatočeništvu proveli 12 godina

KOLUMBIJSKA pobunjenička skupina FARC nakon punih 12 godina oslobodila je i posljednjih 10 političkih zatvorenika, javlja AP. Predsjednik Juan Manuel Santos pozdravio je ovu odluku, nazvavši je odličnim početkom mirovnih pregovora i uvodom u bolju budućnost zemlje.

Desetorica oslobođenih muškaraca u zatočeništvu su provela između 12 i 14 godina, a uhvaćeni su u vrijeme kaka su revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC) bile na vrhuncu svoje moći. Već duži niz godina kolumbijski gerilci su oslabljeni, a njihov potez mnogi ocjenjuju i simbolom konačne predaje.

Po sada već bivše zatvorenike jučer su u Kolumbiju pristigla dva brazilska helikoptera. Sletjela su u jednu od skrivenih kolumbijskih džungli, odakle su zatvorenici prevezeni na ponovni susret sa svojim obiteljima.

Iako većina javnosti podržava odluku FARC-a, još uvijek postoji sumnja da ovo nije kraj njihovih otmičarskih aktivnosti, budući da je skupina poznata po otimanju i zatvaranju političkih protivnika. Ipak, Santos je ovaj potez nazvao "korakom u pravom smjeru", dodavši kako će biti potrebno još mnogo vremena da se ustanovi stoje li iza ove odluke FARC-a skriveni motivi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.