"Povećanje stope PDV-a na dječju hranu je kompletni idiotizam, ionako smo nacija koja odumire"

Foto: Vlada

HRVATSKA VLADA danas je donijela odluku o povećanju PDV-a na 13 posto za jestiva ulja i masti, bijeli šećer, dječju hranu i prerađenu hranu na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu te na isporuku vode. Predsjednica Udruge Potrošač Jadranka Kolarević oštro je osudila potez koji udara na džepove građana, a prvenstveno na djecu.

"Vlada stalno nešto usklađuje, a prvo bi trebala uskladiti zakonodavstvo i poštivati ga, a ne da tu nama povećava cijene. Povećanje stope PDV-a na dječju hranu je kompletni idiotizam, ionako smo nacija koja odumire", rekla je Kolarević.

Ovaj najnoviji potez Vlade nazvala je "političkim sljepilom" i još jednim dokazom da Vlada pokazuje potpunu socijalnu neosjetljivost.

"Ovo povećanje je jasan pokazatelj kako se Vlada odnosi prema natalitetu koji nam je u drastičnom padu. Tko se danas uopće usudi imati djecu, ja bi ih nazvala nacionalnim izdajnicima djece", rekla je Kolarević.

Opelješili djecu i umirovljenike

Osvrnula se i na reforme u zdravstvu ističući kako je Vlada ponovno "udarila" na ionako presiromašne umirovljenike.

"Povećali su doprinose za dopunsko zdravstveno i sad svi umirovljenici koji imaju mirovinu iznad 1930 kuna moraju plaćati 70 kuna mjesečno jednako kao i oni koji zarade od pet do deset tisuća kuna. A što danas znači imati 1930 kuna, dok platiš režije, ništa ti ne ostane", rekla je Kolarević.


Podsjetimo Vlada je najvažnije reforme predvidjela u sustavima zdravstva, socijalne skrbi, mirovinskog osiguranja, obrazovanja i sustavu plaća u državnim i javnim službama.

Među interventnim mjerama su povećanje trošarina na dizelska i benzinska goriva te duhanske proizvode. Prema predviđenom rok je kraj 2013. godine i 2014. Uskladit će se u međustopa PDV-a na 13 posto. To će se dogoditi krajem godine, a znači povećanje cijene za jestiva ulja i masti, bijeli šećer, dječju hranu i prerađenu hranu na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu te na isporuku vode.

Vlada je inače lani u ožujku svim ovim namirnicama uključujući i dječjoj hranila snizila PDV na 10 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.