Potresna priča 16-godišnjeg migranta: Krijumčari su nas zaključali pod palubu, neke su i pretukli

Foto: Hina

POLA milijuna migranata moglo bi pokušati ove godine opasan prijelaz preko Mediterana ako se ništa ne učini u borbi protiv onih koji organiziraju krijumčarenje ljudima, ocjenjuje Međunarodna pomorska organizacija (IMO), institucija UN-a.

"Vrijeme je da se doista razmisli o načinu zaustavljanja vrlo opasnog i riskantnog prijelaza migranata na malim plovilima" koja kreću s afričkog kontinenta prema europskim obalama Mediterana, izjavio je direktor IMO-a Koji Sekimizu, na pomorskoj konferenciji u Singapuru.

"Ako ništa ne učinimo, mislim da ćemo ove godine vidjeti pola milijuna migranata kako prelazi Mediteran te bi u tom slučaju moglo potencijalno biti do 10.000 mrtvih", dodao je on.

"To je vrlo ozbiljan problem. Treba poduzeti mjere", istaknuo je dužnosnik nekoliko dana nakon novog brodoloma u kojem je poginulo oko 800 osoba, što je jedna od najgorih tragedija na Mediteranu.

Godine 2014. više od 170.000 migranata prešlo je Mediteran da bi se domoglo Europe, a 3000 ih je smrtno stradalo, kazao je Sekimizu.

Potresna priča 16-godišnjeg imigranta: Krijumčari su htjeli nagurati što više ljudi na brod

U vidu nedavnih tragedija zbog kojih su u Sredozemnom moru živote izgubile stotine ljudi, britanski The Guradian donosi priču o 16-godišnjem dječaku Saidu iz Somalije čije putovanje i nada za boljim životom, srećom, nisu okončani na Mediteranu. Nažalost, stotinjak njegovih maloljetnih suputnika nije preživjelo put do Europe.


Said je jedno od četvero djece koji su preživjeli pomorsku katastrofu koja ih je zatekla na putu prema Italiji odakle je namjeravao produžiti za Norvešku u kojoj ga očekuje rodbina.  Putovanje njegovog života započelo je u somalijskoj pustinji kroz koju se probio do granice s Libijom. No, to je bila tek prva prepreka. U Libiji su ga naime, devet mjeseci držali krijumčari ljudima dok Saidovi roditelji nisu prikupili novac kojim će platiti prvi dio putovanja. Prije nego li su ga krijumčari poslali za Tripoli, živio je u nehumanim uvjetima i svjedočio umiranju djece od gladi i bolesti.

Kada je konačno stigao do Tripolija, Said je, kaže, bio samo jedno lice u masi tisuća imigranata koji su čekali na svoj red za put prema Italiji i drugim europskim zemljama. Zloglasnom ribaricom, koja se sada nalazi na dnu mora, putovale su izbjeglice iz Malija, Etiopije, Bangladeša,  Nigerije i brojnih drugih zemalja. Said je rekao i da su krijumčari planirali na brod ukrcati oko 1.200 ljudi. No, uspjeli su nagurati njih osamstotinjak od kojih je većina bila pretučena prije nego što su ih zaključali ispod brodske palube.

Kao što je poznato, tu nije bio kraj Saidovim mukama. 19. travnja krijumčari su, netom prije potapanja broda, odaslali poziv u pomoć. Kada se pojavio očajni imigranti počeli su skakati preko palube nakon čega se brod prevrnuo.

Sve čega se Said sjeća o tom trenutku jest da se onesvijestio i probudio - konačno na sigurnom. Iako je ostao bez novaca i nije bio siguran kako će nastaviti putovanje do Norveške, Said je svojim spasiocima kratko rekao kako je jedino što zna da ne želi taj put nastaviti uz pomoć krijumčara. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.