Poslužili sardine u nafti i nazvali Vrdoljaka "ministrom prljavih poslova" pa ih rastjerala policija

Foto: Greenpeace

AKTIVISTI koalicije udruga “S.O.S. za Jadran” danas su održali prosvjednu akciju u zagrebačkom Hypo centru za vrijeme održavanja 4. konferencije o energetskoj budućnosti Hrvatske.

Ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka dočekali su s višemetarskih transparentom na zgradi Hypo centra na kojem je pisalo "Ministar prljavih poslova", "Ugovore potpisujemo, turizam otpisujemo" i "Mala zemlja za veliku mrlju".

Aktivisti su, u znak prosvjeda, posluživali sardine servirane u sirovoj nafti. Njihov prosvjed međutim nije dugo trajao: vrlo brzo se pojavila policija koja ih je rastjerala.



Ukoliko ne prepusti građanima odluku na referendumu, aktivisti će tražiti njegovu ostavku

"Ministar Vrdoljak mjesecima ignorira apele građana, udruga, javnih osoba i stručnjaka da obustavi postupak potpisivanja štetnih ugovora s naftnim kompanijama o bušenju Jadrana. Pozivamo ga da to konačno učini i odluku o ovom važnom pitanju prepusti građanima na referendumu. U protivnom, tražimo da podnese ostavku”, rekao je voditelj Greenpecea u Hrvatskoj Zoran Tomić.

Aktivisti udruge "S.O.S. za Jadran" smatraju kako bi potpisivanje ugovora prije referenduma koji je najavio premijer Milanović značilo ucjenu hrvatskih građana. Ukoliko sporni ugovori budu potpisani, a građani se na referendumu izjasne protiv istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu, objašnjavaju u udruzi, poreznim će obveznicima biti nametnuta obaveza plaćanja odštete naftnim kompanijama. U nedavnom istraživanju javnog mnijenja čak 74% građana izjasnilo se da želi odlučivati o budućnosti Jadrana, što znači da bi ministar ignoriranjem ove činjenice mogao nanijeti izravnu štetu državnom proračunu, tvrde aktivisti u priopćenju kojeg su poslali medijima.

Bušenje Jadrana smatraju velikim rizikom za Hrvatsku

„Ministarstvo gospodarstva i Agencija za ugljikovodike prikazuju eksploataciju nafte kao put prema gospodarskom rastu i energetskoj neovisnosti Hrvatske.  Međutim, bušenje Jadrana zbog nafte predstavlja izravan rizik za turizam, ribarstvo, okoliš i ljude, dok bi neizvjesna zarada od nafte bila i 100 puta manja samo od sigurnih prihoda od turizma. Turisti Hrvatsku doživljavaju kao destinaciju neokaljanih prirodnih ljepota i takvim se bogatstvom ne trebamo kockati zbog profita malog broja ljudi, od čega prosječni građanin ima puno više štete nego koristi", zaključio je Luka Tomac iz Zelene akcije, također i članice koalicija "S.O.S. za Jadran".

 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.