Poslušajte kako je predsjednik Federacije BiH diktirao uredniku FTV-a koga treba napasti na televiziji!

Screenshot i video: Braća po blokadama (Daily Motion)

POLICIJA u BiH istražuje sadržaj razgovora koje su vodili Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH, i urednik Informativnog programa Federalne televizije Avdo Avdić. Snimke razgovora između Budimira i Avdića objavljene su na blogu Braća po blokadama.

Razgovori pokazuju kako je Budimir koristio Federalnu televiziju za obračun s političkim protivnicima. U prvom razgovoru Budimir od Avdića tako traži da "ispoštuje ono", odnosno da, kako je prenio portal Depo.ba, FTV napadne Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata zbog procesa revizije.

 


 

Avdić se kod Budimira raspitivao i za postupak imenovanja sudaca Ustavnog suda. U jednom od razgovora Avdić je Budimiru rekao da ima informaciju koja može kompromitirati Šahbaza Džihanovića. Budimir i Avdić dogovaraju se da se preko Vjeke Vukovića, predsjednika državne Komisije za bezbjednost, dođe do dokumenta koji govori o tome.

Zanimljiv je i način na koji urednik informative FTV-a razgovara s Budimirom kojeg pozdravlja riječima: "Šta ima, kako ste?!". U skandaloznom razgovoru Avdić između ostalog objašnjava Budimiru kako mu je "ono oko ministarstva problem odraditi" jer ima problema s Bakirom Hadžiomerovićem. No, nudi se da će "vidjeti da se to gurne u neke druge medije".

Isprepletenost medija i visoke politike nije nikakva novost, kako u BiH, tako ni u ostatku regije, ali ovako inkriminirajući dokazi modela suradnje državnih lidera s pojedinim novinarima i izdavačima rijetko izlaze na vidjelo. No, s obzirom da i Hrvatska ima premijera koji potajno voli komunicirati s medijskim moćnicima, o čemu svjedoči njegov tajni sastanak s Ninoslavom Pavićem, moramo se zapitati hoće li se i hrvatska javnost uskoro zabavljati sličnim snimkama?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.